Svet
6 ogledov

Talce hočejo zamenjati za zapornike

alžirska vojska Reuters
Ugrabitelji, ki v plinskem kompleksu na jugovzhodu Alžirije zadržujejo talce, želijo izpogajati konec vojaškega posredovanja Francije v Maliju, ameriške talce pa zamenjati za zapornike v ZDA.

Po poročanju mavretanske tiskovne agencije ANI so viri blizu Mohtarja Belmohtarja, vodje akterjev že dva dni trajajoče drame s talci, povedali, da je ta Franciji in Alžiriji predlagal pogajanja "za končanje vojne, ki jo Francija vodi v Azavadu", to je severnem Maliju.

Belmohtar je po poročanju ANI v videoposnetku, ki naj bi ga razdelili medijem, prav tako predlagal izmenjavo ameriških talcev, ki jih zadržujejo njegova skupina, za Egipčana Omarja Abdelrahmana in Pakistanca Afjaha Sidikija, ki sta zaradi povezav s terorizmom zaprta v ZDA.

Ugrabitelji napovedali nove napade

Islamistični ugrabitelji so tudi zagrozili z novimi napadi. Vse Alžirce naj bi pozvali, naj se držijo stran od tujih poslopij. "Tam bomo, ko nas ne bo nihče pričakoval," je povedal eden od predstavnikov ugrabiteljev.

Alžirska vojska je po zadnjem poročanju alžirskih medijev v reševalni operaciji, ki jo je sprožila v četrtek, iz rok ugrabiteljev rešila skoraj 650 talcev, med njimi kakih 70 tujcev. Sedaj si prizadeva rešiti preostale tujce, ki jih ugrabitelji zadržujejo v različnih delih plinskega kompleksa. Število še ujetih tujcev ni znano.

"Vojska poskuša doseči mirno rešitev, preden bo nevtralizirala teroristično skupino, ki je ujeta v kompleksu, in osvobodila skupino talcev, ki jih tam še vedno zadržujejo," navaja alžirska tiskovna agencija APS.

V kompleksu na odročnem plinskem polju In Amenas so islamistični skrajneži - domnevno zaradi francoskega posredovanja v Maliju - zadrževali več sto talcev. Po nekaterih podatkih naj bi bilo med njimi 41 tujcev, a številka ni potrjena. Jasno je le, da prihajajo iz več držav, med drugim iz Francije, Norveške, ZDA, Velike Britanije, Japonske, Avstrije, Romunije in Filipinov.

Glede na podatke alžirskih virov je bilo med četrtkovo operacijo osvobojenih skoraj 600 lokalnih delavcev in štirje tujci - dva iz Velike Britanije in po eden iz Francije in Kenije. Nekemu moškemu iz Irske naj bi uspelo pobegniti.

Usode delavcev niso znane

Japonsko podjetje JGC, ki je eno izmed podjetij, ki nadzorujejo plinski kompleks, je danes sporočilo, da so na varnem trije njihovi japonski uslužbenci in filipinski delavec, kaj se je zgodilo s preostalimi 74 pa ni znano. Usode večine svojih državljanov na območju ne poznajo niti druge države, kjer vlada velika zaskrbljenost.

Vlade zahodnih držav so poleg tega izrazile kritiko na račun vojaške operacije in politike obveščanja alžirskih oblasti. Japonska vlada je sporočila, da o reševalni operaciji sploh ni bila obveščena. Po prvih podatkih sta med mrtvimi dva Japonca, trije so na prostosti, usode 14 pa ne poznajo.

Države zaskrbljene

Norveški premier Jens Stoltenberg je sporočil, da je njegova vlada alžirsko uradno pozvala, naj zadrži vojaško posredovanje za zaščito talcev, ta pa ga je nato obvestila, da reševanje že poteka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko je zaradi razmer v Alžiriji britanski premier David Cameron v četrtek prestavil za danes napovedani govor o prihodnosti Velike Britanije v EU, je tudi japonski premier Šinzo Abe skrajšal svoj današnji obisk v Indoneziji.

Alžirska vojska je sicer doslej prevzela nadzor le nad delom kompleksa na jugu Alžirije. Kot je v četrtek poročala alžirska tiskovna agencija APS, so osvobodili bivalni del. To pa še ne velja za proizvodne dele kompleksa, kjer je vojska zaenkrat le obkolila napadalce. Pred tem je APS poročala, da je reševalna operacija že končana.

Komentarjev 1
  • dragec 08:52 18.januar 2013.

    jebe se "državam" za dežavljane!!