Svet
16 ogledov

Talibani grozijo humanitarcem

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Talibani načrtujejo napad na humanitarce, ki pomagajo prebivalcem v Pakistanu, ki so ga pred enim mesecem prizadele poplave.

Predstavnik Združenih narodov je opozoril, da pakistanski talibani načrtujejo napade na tujce, ki pomagajo pri pomoči prizadetemu prebivalstvu in odpravi posledic poplav. Ogroženi naj bi bili tudi predstavniki pakistanskih zveznih oblasti.

"Talibanska vojska Tehrik-e-Taliban načrtuje napad na vse tujce na ozemlju, ki so ga prizadele poplave, in pomagajo prebivalcem," je za BBC povedal neimenovani ZN-ov uradnik. Pakistanske oblasti bodo morale tuje humanitarce bodisi bolj varovati bodisi pa začasno ustaviti delo na poplavljenih območjih.

Pakistan poplave pestijo že skoraj mesec dni, neposredno pa je prizadetih prek 17 milijonov ljudi, od tega jih osem milijonov potrebuje nujno pomoč. Doslej je umrlo okoli 1500 ljudi, oblasti pa ocenjujejo, da gre za najhujšo katastrofo doslej, saj je nastala ogromna gospodarska škoda, zlasti v kmetijstvu.

Medtem je ameriški general Michael Nagata povedal, da v treh tednih ni posumil, da bi bili tujci v nevarnosti, njegove enote pa so s pomočjo 19 vojaških helikopterjev rešile okoli šest tisoč ljudi. Upokojeni pakistanski general Talat Masud je povedal, da bodo talibani storili vse, da bi preprečili pomol z Zahoda.

Od vlade niso dobili nič

Pakistanska vlada je sporočila, da so doslej dobili zagotovila za okoli 800 milijonov dolarjev (623 milijonov evrov) mednarodne pomoči. Kljub obljubam, pomoči in številnim humanitarcem pa se ljudje pritožujejo, da številni umirajo od lakote.

"Ubežali smo poplavi in ostali brez vsega. Tukaj smo že tri ali štiri dni in stradamo, nihče pa nas niti ne pogleda. Že nekaj dni nismo jedli in umiramo od lakote,"
je povedala mati šestih otrok. Neki moški, ki že nekaj dni čaka na humanitarno pomoč, je povedal, da so ljudje obupani. "Verjeli smo jim, da bodo pripeljali hrano. Nekateri prosijo za kakšen košček, saj ne morejo več zdržati," je povedal in dodal, da od pakistanske vlade prebivalci niso dobili nič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.