Svet
387 ogledov

Talibani nadaljujejo pohod, le še streljaj od Kabula

Afganistan Epa
Talibani so zavzeli strateško pomembno mesto Gazni. To je že deseto glavno mesto ene od 34 afganistanskih provinc, ki so ga zavzeli v tednu dni.

Strateško pomembno mesto Gazni, ki je od prestolnice Kabul oddaljeno le 150 kilometrov, je v rokah talibanov poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je sicer že deseto glavno mesto ene od skupno 34 afganistanskih provinc, ki so ga zavzeli talibani v tednu dni.

Mesto Gazni leži ob glavni avtocesti med Kabulom in Kandaharjem, ki je strateško pomembna za povezavo in oskrbo vladnih sil na jugu države. Z zavzetjem tega mesta bo oskrba vojakov bolj ali manj odvisna od zračne podpore, navaja AFP.

Po navedbah visokega vladnega predstavnika v tem mestu so talibani prevzeli nadzor na ključnih točkah v mestu. Zavzeli so guvernerjev urad, sedež policije in zapor. V nekaterih delih mesta sicer še potekajo boji, a je glavnina mesta v rokah upornikov, je za AFP povedal Nasir Ahmad Fakiri. Da so zavzeli mesto Gazni, so sporočili tudi talibani sami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:58 13.avgust 2021.

    Talibani so Afganistanci...kdaj se boste Slovenci prenehali vmešavati v tuje stvari , z izgovorom želje Nata ? Oni ne marajo naše demokracije...jaz tudi ne...in ?

  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 14:29 12.avgust 2021.

    Bravo kretenasti Američani. Še ena država ki ste jo uničili in dosegli ničesar. Vaš konec se neizbežno bliža