Svet
7974 ogledov

Talibani: Nemcem je oproščeno. To hočemo od njih.

Afganistan talibani Epa
Novi vladarji Afganistana o tem, kaj želijo s strani Nemčije.

Talibani želijo diplomatsko priznanje in finančno pomoč Nemčije, je povedal govorec islamističnega gibanja Zabihullah Mujahid v intervjuju za Welt am Sonntag. Želijo tako finančno kot humanitarno pomoč Berlina, poleg tega pa še sodelovanje v zdravstvu, izobraževanju in kmetijstvu. 

Takšno vrsto sodelovanja želijo vzpostaviti tudi z drugimi državami, je poudaril Mujahid in dodal, da so bili Nemci v preteklosti vedno dobrodošli v Afganistanu. "Žal so se v preteklosti pridružili Američanom. No, to jim je zdaj oproščeno," je poudaril govorec talibanov. 

Nemško zunanje ministrstvo je sicer napovedalo, da bo Berlin še naprej pomagal pri razvoju Afganistana, pri čemer je eden od pogojev to, da setavijo široko vlado, v katero bodo vključili tudi predstavnike drugih skupin in manjšin. Nemčija je sicer zaprla svoje veleposlaništvo v Kabulu in prekinila svojo pomoč, odkar so v Afganistanu prejšnji mesec oblast prevzeli talibani. 

Tudi Evropska unija je ta teden odgovorila na prošnje za sodelovanje s talibani; prvi pogoj je, da zagotovijo, da Afganistan ne bo zatočišče teroristom, ki bi napadali druge države, kot se je to dogajalo v preteklosti. 

Poleg tega morajo spoštovati človekove pravice, predvsem pravice žensk, sestaviti široko vlado, omogočiti neomejen dohod humanitarne pomoč ter omogočiti tujcem in ranljivim skupinam Afganistancev, da zapustijo državo, v kolikor si tega želijo. 

Afganistan Afganistan Svet Sopad pogumnih žensk s talibani. Dramatični posnetki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:12 05.september 2021.

    Sedaj ves svet z nestrokovnostjo pričakuje kaj bo twitnil veliki vodja predsedujoči EU !