Svet
5971 ogledov

Talibani: Tako bo z ženskami in njihovimi izhodi

Kabul Epa
"Želimo graditi prihodnost in pozabiti, kaj se je dogajalo v preteklosti," je v intervjuju povedal govorec talibanov. Medtem iz Afganistana evakuirali več kot sto tisoč ljudi. Včeraj v napadih 90 žrtev.

Govorec talibanov Zabihullah Mujahid je v intervjuju na New York Times poudaril, da so današnji talibani drugačni od tistih izpred 20-tih let, ki se niso ozirali na to, kaj pišejo mednarodni mediji. Rekel je, da želijo graditi prihodnost in pozabiti na preteklost. 

"Naša nacija je muslimanska, pred 20-timi leti in zdaj. Kar pa se tiče izkušenj, zrelosti in vizije so razlike ogromne," je poudaril Mujahid. Glede položaja žensk je med drugim rekel, da če gredo v šolo, urad ali bolnišnico, jim ni potrebno spremstvo. Mujahid je nadaljeval, da v kolikor bodo od doma ženske odsotne več kot tri dni, nujno potrebujejo spremstvo moškega iz družine. Dodal je, da talibani prav tako ne prepovedujejo odhod iz drave, v kolikor imajo osebe urejene dokumente. 

Potrdil je, da jih skrbi beg možganov. "Zahodnjaki se ne bi smeli vmešavati v dogajanje v naši državi in nam odvzemati človeške resurse, zdravnike, profesorje in druge, ki so državi potrebni. V Ameriki bi lahko postali le pralci posode ali kuharji. To ni humano," je izpostavil. Prepričan je, da obstaja način za sodelovanje talibanov in mednarodne skupnosti pri vprašanjih glede boja zoper terorizem, izkoreninjanje proizvodnje opija in zaustavitve migrantskih tokov iz Afganistana. 

Brez glasbe v javnosti 

Mujahid je hkrati potrdil, da najverjetneje v državi ne bo dovoljena glasba v javnosti. "Glasba je v islamu prepovedana, upamo, da bomo lahko prepričali ljudi, da takšnih stvari ne počnejo, da jih ne bo treba siliti s prepovedmi." 

Na tiskovni konferenci je še enkrat poudaril, da vrata terorističnim skupinam ne bodo odprta in da bodo omogočali varnost ambasadam in mednarodnim agencijam. 

Afganistanska kriza Svet Pred letališčem v Kabulu odjeknila eksplozija, v bližini je slišati strele

Napad terjal 90 življenj 

V včerajšnjih napadih na letališču v Kabulu, za katera je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 90 ljudi, več kot 150 je ranjenih, poroča britanski BBC. 

Kot je sporočil Pentagon, je poleg Afganistancev umrlo tudi 13 ameriških vojakov. Dodali so, da sta se zgodila dva samomorilska napada, nakar so pripadniki Islamske države začeli streljati na civiliste in vojake. Talibani so sporočili, da je bilo v napadih ubitih najmanj 28 njihovih pripadnikov.

Evakuirali več kot sto tisoč ljudi 

Kabul | Avtor: Epa Epa

Iz Kabula so od 14. avgusta medtem evakuirali že več kot 100.000 ljudi, so včeraj sporočili iz Bele hiše. Samo včeraj so v 12 urah evakuirali 7500 ljudi, od tega 5100 Američani in 2400 zavezniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale evakuacijske lete do konca meseca.

V Afganistanu so namreč še številni, ki čakajo na evakuacijo. Z letališča v Kabulu pa redno vzletavajo letala. Vse tuje sile v Afganistanu po navedbah neimenovanega diplomata za tiskovno agencijo Reuters pričakujejo, da bodo svoje državljane in zaposlene na veleposlaništvih evakuirali do 30. avgusta, povzema britanski BBC.

V Afganistanu je po ocenah še okoli 1500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200.

Afganistanska kriza Talibani Svet Svetovna banka zamrznila pomoč Afganistanu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:37 27.avgust 2021.

    Ameriki se je zgodil Vietnam ! Še en neuspeh izvažanja demokracije za ceno uvažanja mamil .