Svet
14 ogledov

Talibani zastrupili 120 učenk

Afganistan volitve Žurnal24 main
Več kot 120 afganistanskih učenk in tri učiteljice so bile zastrupljene v drugem napadu skrajnežev v nekaj mesecih.

Napad na deklice v dekliški šoli se je zgodil v provinci Takhar, kjer po poročilih policije skrajneži nasprotujejo izobraževanju žensk in deklet. Z neznanim strupenim prahom so onesnažili zrak v učilnicah, več sto učenk pa je ostalo brez zavesti. "Z zastrupitvijo deklet želijo povzročiti strah. Trudijo se, da družine ne bi pošiljale svojih otrok v šolo," je povedal tiskovni predstavnik direktorata Lutfullah Mashal.

Zaprli že 550 šol

Afganistanska obveščevalna agencija in Nacionalni direktorat za varnost opozarjata, da želijo talibani ob umiku tujih vojakov leta 2014 zapreti šole. Z ministrstva za šolstvo te nemirne države so prejšnji teden sporočili, da so uporniki dosegli zaprtje 550 šol v 11 provincah, kjer imajo talibani močno podporo.

Od leta 2001, po zrušenju talibanskega režima, so dekleta ponovno začela obiskovati šole, posebej v prestolnici Kabul. Pred tem niso imela pravice do dela in izobraževanja. Še vedno pa se dogajajo napadi na učenke in študentke, učiteljice in šolske stavbe, običajno na bolj konzervativnem jugu in vzhodu države, kjer imajo talibani tudi največ podpore.

Komentarjev 2
  • maddog 07:16 25.maj 2012.

    Kako naj jaz vem ali je to učenka al učenec?? Rjuha je za na posteljo in ne za na glavo.

  • Lavdan 19:59 24.maj 2012.

    Človek težko verjame, da se to dogaja v letu 2012. Države s takim režimom bi morali popolnoma osamiti, ker gredo nazaj v srednji vek.