Svet
147 ogledov

Talni semaforji za odvisneže od mobitelov

Telefoniranje EPA
Svetlobna signalizacija za pešče, ki ne morejo brez telefonov.

V avstralskem Sydneyju bodo za tiste, ki tudi med hojo po mestu uporabljajo mobilne telefone, postavili posebno svetlobno signalizacijo. Tako bodo skušali omejiti število prometnih nesreč, ki jih povzročijo pešci, ki zaradi telefonov niso pozorni na promet.

50 odstotkov več nesreč med pešči

V lanskem letu je število žrtev prometnih nesreč med pešči v regiji New South Wales, kamor sodi tudi Sydney, v primerjavi z letom prej, naraslo za 50 odstotkov. Za koliko nesreč so krivi mobilni telefoni, sicer ni znano. Po podatkih organizacij za varnost v prometu pa je pri pešcih, ki med hojo poslušajo glasbo, tveganje, da jih povozi avto, štirikrat večje.

Polletni projekt talne signalizacije bodo v Sydneyu začeli decembra, talne luči pa bodo vgradili v petih glavnih križičih velemesta. Pešče bo opozarjala rdeča luč.

Sydney pa ni prvo mesto, kjer so poskrbeli za varnost tistih, ki tudi med hojo pošiljajo sporočila. Talno signalizacijo so že vgradili na prehode v nemškem mestu Augsburg.

Medtem drugje, denimo v Stockholmu, pred pešči, ki ne opazijo ničesar drugega, razen svojega telefona, s posebnimi znaki opozarjajo voznike. V ameriškem New Jerseyu pa so uporabo mobitelov med hojo prepovedali.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.