Svet
26 ogledov

Tamiflu nič boljši od paracetamola?

Zdravila tamiflu je pri nas dovolj. Žurnal24 main
Na stotine milijonov porabljenih brez resnične potrebe? Tamiflu po nekaterih opozorilih v boju zoper gripo ni nič boljši od navadnega paracetamola, ki ga vsebuje med drugim zdravilo lekadol.

Na britanskem otoku mediji obširno poročajo o tem, da naj bi država brez osnove porabila 573 milijonov evrov za tamiflu. Zdravilo so, da bi se uspešno zoperstavile morebitni pandemiji gripe, na zalogo kupovale vlade številnih držav, tudi slovenska. Tamiflu so zdravniki množično predpisovali med izbruhom prašičje gripe leta 2009.

Za analizami, ki naj bi dokazovale, da je Tamiflu popolnoma precenjen, stoji Cochrane Collaboration, neodvisna in neprofitna mreža zdravstvenih delavcev, raziskovalcev, odvetnikov, bolnikov in drugih, ki deluje na območju 120 držav. Prizadevajo si za dostopnejše zdravstvene informacije brez komercialnih ozadij ali drugih navzkrižnih interesov.

Analiza, za katero stoji mreža, kaže, da tamiflu ne zdravi in torej ne omejuje širjenja gripe, temveč le blaži njene simptome. In to nič bolje kot druga zdravila, ki vsebujejo paracetamol, torej tudi lekadol. Bolezen naj bi tamiflu pri odraslih s povprečno sedmih dni skrajšal na 6,3 dneva, pri otrocih pa na 5,8 dneva.

Zagovori

Proizvajalec tamifluja, farmacevtska družba Roche, očitke zavrača in poudarja, da je analiza Cochrane Collaboration pomanjkljiva. "Metode raziskovalcev naj bi bile nejasne in neprimerne, njihovi zaključki pa bi lahko imeli resne posledice za javno zdravje," poudarjajo pri Rocheju.

Predstavniki britanskega zdravstvenega ministrstva se ravno tako branijo, da je nakup tamifluja pomemben del odziva na izredne razmere ob pandemiji ter da zdravilo med drugim priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Tiskovni predstavnik ministrstva je po poročanju Sky News poudaril, da je tamiflu po vsem svetu licenciran za zdravljenje sezonske gripe in da gre za izdelek z dokazano varnostjo, kakovostjo in učinkovitostjo.

Nova analiza Cochrane Collaboration sicer dokazuje tudi številne stranske učinke tamifluja, med drugim slabost, glavobole, duševne motnje in ledvične težave, tamiflu pa naj bi vplival tudi na visoko raven glukoze v krvi, kar lahko privede do resnih zapletov pri bolniku z gripo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.