Svet
10 ogledov

Tarča so predvsem ženske

Na ulicah je večina plakatov ženskih kandidatk uničenih.
1/11
Žurnal24 main
Pred afganistanskimi parlamentarnimi volitvami beležijo številne napade talibanov na kandidate, trn v peti islamskim skrajnežem in političnim nasprotnikom pa so predvsem ženske.

Afganistanski talibani so pred kratkim napovedali vrsto napadov na volišča med prihajajočimi parlamentarnimi volitvami 18. septembra. Številni kandidati se bojijo ugrabitev, umorov in zastraševanja tako s strani islamskih skrajnežev kot političnih nasprotnikov. Človekoljubne organizacije sporočajo, da so med najbolj ranljivimi ženske kandidatke.

"Nasilje talibanov nad kandidatkami je neizogibno, toda šibkega odziva afganistanske vlade nismo pričakovali,"
je dejala Rachel Reid iz organizacije Human Rights Watch, ki dodaja, da so od 23. julija do 29. avgusta talibani ubili tri kandidate in jih več ugrabili. Med žrtvami so se znašli tudi podporniki nekaterih kandidatov, grozili pa naj bi tudi volivcem, ki so že napovedali, da se volitev ne bodo udeležili.

"Kandidati, varnostne sile, zaposleni na voliščih, volivci in vsi ostali, ki se bodo na kakršenkoli način priključili volitvam, bodo naše tarče," je dejal talibanski poveljnik Zabiullah Mujahid. Nasprotniki volitev pa še posebej nasprotujejo ženskim kandidatkam. Talibani so 26. avgusta ugrabili deset ljudi, ki so sodelovali v kampanji kandidatke Fauwzie Gilani. Pet ljudi so kmalu izpustili, policija pa je 29. avgusta odkrila pet moških trupel v bližini kraja, kjer so jih islamski skrajneži ugrabili.

Neka kandidatka, ki je želela ostati neimenovana, je razkrila, da sta ji s smrtjo grozila dva politična nasprotnika, enega od njenih zaposlenih pa so huje poškodovali. V neki provinci na severu države so neki drugi kandidatki poslali grozilno pismo, v katerem so jo zmerjali s prostitutko. Fundacija za pravične volitve v Afganistanu je razkrila, da so dobili več kot 40 prijav zaradi groženj s smrtjo in grozilnih klicev.

Človekoljubne organizacije afganistansko vlado naprošajo, naj poskrbi za varnost kandidatov, predvsem pa žensk, ki se po mnenju mnogih ne bi smele udeležiti volitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.