Svet
9790 ogledov

Tatjana pokopala moža in sina, Jurijeva mati joče

Ukrajina
1/4
Epa
V vasi Buzova blizu Kijeva so po umiku ruskih enot našli množično grobišče, poroča agencija Reuters, ki se sklicuje na predstavnike lokalnih oblasti. Medtem žalostni posnetki iz Borodjanke ....

Razmere v kraju severozahodno od Kijeva v Borodjanki, ki so ga nedavno zapustile ruske sile, so strašnejše kot v Buči, kjer so ruski vojaki zagrešili poboje civilistov, je pred dnevi dejal ukrajinski predsednik Zelenski. Žrtev naj bi bilo po njegovih besedah še več. Iz Borodjanke, kjer med ruševinami še vedno iščejo preživele, prihaja vse več žalostnih zgodb in posnetkov. Na spodnji fotografiji Jurijeva mama joka, potem ko so njenega sina odstranili iz ruševin porušenega stanovanja. 

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Na spodnji fotografiji umikajo truplo izpod ruševin v stanovanju ...

Ukrajina | Avtor: Epa Epa
Na spodnji fotografiji Tatjana joka na grobu svojega moža in sina, ki so ju včeraj pokopali, potem ko jih je ruska vojska ustrelila, piše ob fotografiji Epe. Družina je poskušala pobegniti iz vasi v okrožju Borodjanke. "Mi Ukrajinci smo ljudje, ki jih Rusi nikoli ne bodo zlomili," je dejala Tatjana, ki ostaja edina preživela iz družine. V ozadju lahko vidite še druge številne grobove ...

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Civilisti bežijo v pričakovanju silovitih spopadov

Ruske sile se medtem osredotočajo na vzhod Ukrajine, od koder civilisti bežijo v pričakovanju silovitih spopadov. V soboto sta sicer vojskujoči strani izmenjali ujetnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

V vasi Buzova blizu Kijeva so po navedbah predstavnika lokalnih oblasti Tarasa Didiha našli množično grobišče z več deset trupli ukrajinskih civilistov. Trupla ležijo v jarku blizu bencinske črpalke, je dodal za ukrajinsko televizijo. Po navedbah Reutersa teh navedb niso mogli neodvisno potrditi.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa
Generalštab ukrajinske vojske je medtem v zadnjem poročilu, objavljenem na Facebooku, zapisal, da poskušajo ruske sile prebiti ukrajinsko obrambo na območju Izjuma jugovzhodno od Harkova na vzhodu države. Kot povzema italijanska tiskovna agencija Ansa, skušajo to doseči s premestitvijo dodatnih enot na območje in poskusom vzpostavitve popolnega nadzora nad Mariupolom.

"Nasprotnik še naprej vodi obsežno oboroženo agresijo na našo državo," piše v poročilu ukrajinske vojske, ki poudarja, da se nadaljuje "delna blokada mesta Harkov" in bombardiranje.

Satelitski posnetki, ki jih je v petek zbral in analiziral Maxar Technologies, prikazujejo približno 12 kilometrov dolg konvoj, ki se premika proti jugu skozi mesto Velki Burluk vzhodno od Harkova. Po navedbah ameriške televizijske mreže CNN naj bi šlo za konvoj ruskih vojaških vozil.

V regiji Lugansk pa se po navedbah ukrajinske strani krepi "prisilna mobilizacija prebivalstva na začasno okupiranih ozemljih". V regiji Doneck je bilo medtem obstreljevanju mesta Vugledar ubitih pet civilistov in več ranjenih, je v soboto sporočil tamkajšnji guverner Pavlo Kirilenko.

Oblasti v regijah na vzhodu države so prebivalstvo pozvale k evakuaciji v pričakovanju silovite ruske ofenzive, še poročajo tuje tiskovne agencije.

V soboto sta sicer vojskujoči strani izvedli tretjo izmenjavo ujetnikov. Kot je na Telegramu zapisala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, je ruska stran predala 26 Ukrajincev, med njimi 14 civilistov.

Ruska varuhinja človekovih pravic Tatjana Moskalkova pa je sporočila, da se je vrnilo 14 ruskih mornarjev s civilne ladje Azov Concord, ki so jih od 24. februarja zadrževali v Mariupolju, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Černobil ob zavzetju ruske vojske 24. februarja 2022 Černobil Svet Ruski vojaki, ki so kopali jarke v Černobilu, imajo še leto življenja Ukrajina Bližina Kijeva Svet V Ukrajini "nov pošasten zločin"
Komentarjev 8
  • LukaMB 11:42 11.april 2022.

    Zelenski bo kriv vojnih zločinov, ker je zadrževal talce in civiliste kljub 14+ odprtim koridorjem in se skrival za civilisti ter jih uporabljal za živ ščit. Ponavadi so te civilisti bili tudi Rusi ali pro-rusko usmerjeni (to je taktika blackwater ...prikaži več in CIA ter MI6 agentov). Vsa kri je na rokah poveljnika ukrajinskih sil, ki je preprečil odhod civilistov iz vojnega območja in to je zelenski, tudi po večkratnem ultimatumu z ruske strani, da naj to naredi, tega ni naredil.

  • Avatar luckyss
    luckyss 13:54 10.april 2022.

    https://t.me/InsajderSLO/20#:~:text=%3Cscript%20async%20src%3D%22https%3A//telegram.org/js/telegram-widget.js%3F18%22%20data-telegram-post%3D%22InsajderSLO/20%22%20data-width%3D%22100%25%22%3E%3C/script%3E

  • Avatar luckyss
    luckyss 09:19 10.april 2022.

    Ne serite s takšnimi naslovi, če ste bili osem let tiho, ko so nacisti pobijali ruske otroke v Donbasu...