Svet
11 ogledov

Tatovi bi lahko upravljali vesoljsko postajo

Vesoljska postaja, vesolje Nasa
Eden izmed prenosnikov Nase, ki je bil ukraden lani, je vseboval navodila za upravljanje Mednarodne vesoljske postaje.

Prenosnik je bil sicer eden izmed 48 mobilnih in računalniških naprav, ki so bile izgubljene ali ukradene med aprilom 2009 in 2011, je povedal glavni inšpektor agencije, Paul K. Martin. Sporočil je še, da je Nasa samo med letoma 2010 in 2011 prijavila 5.408 incidentov v zvezi z varnostjo računalnikov. Navezovali so se na naloženo zlonamerno programsko opremo ali na to, da so do sistemov dostopale nepooblaščene osebe, poroča Mail Online.

Sposojen, a nikoli vrnjen material

Nasa ima tudi bolj slab pregled nad tem, kaj posoja raziskovalcem in muzejem. Eden izmed njih ima namreč še vedno devet luninih vzorcev, ki si jih je sposodil pred 35 leti, čeprav se ni nikoli ukvarjal z njimi. Drugi ima še vedno 36 luninih vzorcev, ki jih je nehal preučevati že pred 16 leti.

Nasin tiskovni predstavnik Michael Cabbage je sporočil, da bo agencija še naprej posojala material znanstvenikom v izobraževalne namene, vendar bo sprejela posebna priporočila glavnega inšpektorja o izboljšanju sledenja.

Sicer je bilo od leta 1970 izgubljenih ali ukradenih več kot 500 kosov meteoritov, kometov in drugega vesoljskega materiala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.