Svet
995 ogledov

Te ukrepe uvaja Beograd

Beograd
Srbska vlada bo danes v Beogradu, kjer se okužbe z novim koronavirusom posebej hitro širijo, uvedla paket omejevalnih ukrepov, namenjenih zajezitvi virusa.

Med drugim bodo morali v Beogradu nočni klubi, številni bari in restavracije na splavih ob 23. uri zapreti vrata, Beograjčani, ki ne bodo nosili obraznih mask, pa bodo morali plačati 50 evrov kazni.

Da bo vlada danes potrdila te in še nekatere druge ukrepe - ti bodo začeli veljati v noči na soboto, zaenkrat za obdobje 14 dni - je v četrtek zvečer na srbski RTS napovedal predsednik Aleksandar Vučić. Obenem je dejal, da bi, če bi bilo to odvisno le od njega, prestolnico zaprl in v njej odredil sedemdnevno policijsko uro. "To bi bila najhitrejša rešitev," je dejal in spomnil, da v Beogradu trenutno beležijo kar 82,5 odstotka vseh okužb v državi, medtem ko tam živi 22,7 odstotka vsega prebivalstva Srbije.

Župan: Uvedba izrednih razmer

Beograjski župan Zoran Radojičić je nato danes na Prva TV napovedal, da bodo v Beogradu danes za vsaj prihodnja dva tedna razglasili izredne razmere, kar jim bo dalo možnost "omejiti nekatere pravice". Izredne razmere so sicer že razglasili v nekaterih drugih srbskih mestih, kot so Novi Pazar, Vranje in Kragujevac.

Predsednik Vučić je včraj napovedal tudi zaprtje študentskih domov v Beogradu, saj da so ti postali eno od žarišč covida-19. To je nemudoma sprožilo proteste študentov, kasneje pa so pristojni sporočili, da ti domovi ostajajo odprti. Vučiću naj bi bili namreč, kot je kasneje pojasnil minister za šolstvo Mladen Šarčević, posredovani napačni podatki glede števila okužb v domovih. V resnici naj bi situacija tam ne bila tako slaba, zato jih zaenkrat ne bodo zaprli, bodo pa tam uvedli dodatne epidemiološke ukrepe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Hrvaška Slovenija Hrvaška na rumenem seznamu. To morate vedeti.

Po omilitvi ukrepov slabšanje

V Srbiji so sicer doslej zabeležili več kot 15.000 okužb s koronavirusom ter 287 smrti. Epidemiološka slika se je tam že začela izboljševati, zato so oblasti odpravile oz. omilile številne ukrepe, namenjene zajezitvi epidemije, nato pa so se razmere v drugi polovici junija znova hitro poslabšale. Mnogi za to med drugim krivijo vlado, ki se je kljub opozorilom odločila 21. junija izvesti parlamentarne volitve, na katerih je nato prepričljivo slavila Vučićeva stranka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

17. junija so na primer v Srbiji zabeležili 76 novih okužb v enem dnevu, to sredo 272 in v četrtek celo 359. Vučić je sicer na RTS vztrajal, da se na volitvah ni okužil nihče, saj so jih spremljali strogi zaščitni ukrepi. "Vse je bilo izvedeno perfektno, varneje, kot če bi šli v trgovino," je dejal.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Rozman: Bojimo se, da že imamo drugi val

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Covid_1984 10:03 03.julij 2020.

    se pravi, da me uporabljajo kot razlog za stalno zaklepanje ljudi v domove. in butci temu ploskajo juhuuuuu, kako smo varni doma