Svet
108 ogledov

Tej državi se kmalu obeta vesoljski program

Vesolje Žurnal24 main
Črna gora bo postala država z lastnim vesoljskim programom. Prepričani so, da bo njihov satelit že kmalu v orbiti.

Črna gora bo začela svoj vesoljski program, je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina napovedal premier Dritan Abazović. Pojasnil je, da so že začeli razvijati satelit Luča, in izrazil prepričanje, da bo kmalu v orbiti. Svoja satelita ima v orbiti od začetka leta tudi Albanija.

"Črna gora začenja vesoljski program in razvoj satelita Luča, ki ga bo poslala v vesolje," je na seji vlade v četrtek dejal Abazović.

Pojasnil je, da bo program podprl sklad za inovacije, več informacij o njem pa bo posredovalo ministrstvo za znanost in tehnološki razvoj na eni od naslednjih sej.

Črna gora ima po besedah premierja perspektivo, da postane narod, ki bo med drugim sodeloval v dejavnostih drugih držav po svetu tudi pri razvijanju takšnega programa.

 

 

"Država ne želi samo prepustiti vsega navdušenju nekaj ljudi, ampak jih želi podpreti. Upam, da nam bo naša Luča kmalu v ponos," je dejal. Dodal je, da pričakuje, da bo manjši črnogorski satelit kmalu v orbiti.

V začetku meseca je v vesolje dva satelita poslala tudi Albanija. Satelita Albanija 1 in Albanija 2 bosta državo stala šest milijonov dolarjev za obdobje treh let, z njima pa si bodo po besedah albanskega premierja Edija Rame pomagali pri nadzoru in varovanju ozemlja.

 

 

kemijski inštitut Znanost Pod streho Ogrevanje gospodinjstva s pomočjo vodika in aluminija?
Komentarjev 1
  • Naklonsky 17:13 28.januar 2023.

    Na orbito jih bodo lansirali pa s parno lokomotivo…