Svet
13 ogledov

Tekma s časom pri iskanju letala

Trupla potnikov s strmoglavljenega letala Profimedias
Reševalci so iz morja, kjer je strmoglavilo malezijsko letalo, doslej potegnili okoli 30 trupel. Številne žrtve še vedno pripasane v svojih sedežih.

Indonezijske iskalne ekipe danes nadaljujejo iskanje črnih skrinjic in razbitin letala AirAsia, ki je minuli teden strmoglavilo v Javansko morje. Območje iskanje so močno zožili, zato upajo, da bodo kmalu našli lokacijo strmoglavljenja. Iz morja so doslej potegnili 30 trupel in številne ostanke letala.

Iskanju airbusa A320-200, ki je minulo nedeljo izginil z radarjev na poti iz indonezijske Surabaye v Singapur, so se pridružili francoski in singapurski preiskovalci z opremo za zaznavanje signala črnih skrinjic.

"Tekmujemo s časom. Skrinjice signal oddajajo le 30 dni in če bo signal ugasnil, bomo morali uporabiti daljinsko vodena plovila, da bi jih locirali, kar pa bo precej težje," je povedal vodja indonezijske komisije za varnost v prometu Tatang Kurniadi.

Letalo je strmoglavilo v razmeroma plitve vode Javanskega morja pri Borneu, vendar so slabo vreme in visoki valovi ovirali iskanje trupa in posmrtnih ostankov 162 potnikov in članov posadke. Vreme se je danes precej izboljšalo, tako da je iskanje v polnem teku.

Potapljaška oprema | Avtor: Profimedias Profimedias
Vodja iskalne akcije Bambang Soelistyo je danes dejal, da je iskanje osredotočeno na območje, veliko 1575 kvadratnih milj (približno 5400 kvadratnih kilometrov), v operaciji pa sodeluje 29 plovil in 17 letal. To je le desetina velikosti območja, ki so ga preiskovali v četrtek. Območje v velikosti 45 krat 35 navtičnih milj se nahaja približno 75 milj jugozahodno od Pangkalan Bana v pokrajini Srednji Kalimantan na Borneu.

Našli rep letala

Predstavnik reševalcev S.B. Surpijadi je dodal, da so trupla in razbitine našli na relativno majhnem območju, kar nakazuje, da je trup letala verjetno blizu.

Kapitan ene od indonezijskih vojaških ladij je sporočil, da so s pomočjo sonarja na dnu morja očitno odkrili rep letala. Kot je dejal polkovnik Yayan Sofyan, se predmet nahaja na globini 29 metrov.

Dve južnokorejski izvidniški letali Orion sta danes opazili šest trupel. O tem so obvestili vojaške ladje in lokacijo označili s svetlobnimi signali, je povedal predstavnik indonezijski zračnih sil Hadi Tjahjanto.

Osem trupel je našla tudi ameriška vojaška ladja. Z ameriškim vojaškim helikopterjem so jih nato prepeljali v Pangkalan Ban.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.