Svet
1630 ogledov

Telekomunikacijski operaterji bodo preverjali plačilno sposobnost

Mobilno gostovanje v tujini Profimedia
Telekomunikacijski ponudniki na Hrvaškem lahko od danes naprej preverjali plačilno sposobnost svojih uporabnikov.

Na Hrvaškem vstopa danes v veljavo nov zakon o elektronskih komunikacijah. Največja novost, se nanaša na pravice uporabnikov telekomunikacijskih storitev. Zakon predpisuje vzpostavitev nekakšnega registra dolžnikov, podobno kot je pri bančnih poslih vzpostavljen državni centralni register kreditov, piše Večernji list.

Gre za omogočanje zbiranja in elektronske izmenjave potrebnih podatkov o prosilcih za sklepanje naročniških pogodb, in to izključno za namene presoje njihove plačilne sposobnosti.

Kot so sporočili z ministrstva za morje, promet in infrastrukturo, se s tem dosega cilj splošnega državnega interesa zmanjšanja števila dolžnikov in višine njihovega dolga oziroma zmanjšanje skupnega števila blokiranih dolžnikov v državi, saj se večina izvršb nanaša na postopke, ki jih sprožijo operaterji elektronskih komunikacij.

Prijavitelj s podpisom za enkratno soglasje za posredovanje

Hrvaški telekomunikacijski operaterji si bodo torej lahko izmenjevali podatke o uporabnikih, glavno vlogo pri tem pa bo imela hrvaška Finančna agencija, ki je določena kot posrednik teh podatkov. Agencija bo tudi predlagala pravilnik, ki ureja podrobnosti izmenjave podatkov. Predvidoma bo sprejet v naslednjih šestih mesecih.

Nihče izmed operaterjev ne bo imel pravice vpogleda v podatke o konkretnem dolgu, znesku dolga ali upniku.

Postopek bo potekal tako, da bo operater na podlagi prejetega zahtevka za sklenitev naročniškega razmerja poslal Finančni agenciji povpraševanje, ta pa bo posredovala oceno plačilne sposobnosti prosilca. Predpogoj za pošiljanje ocene operaterju je podpisano soglasje prijavitelja za enkratno preverjanje. Operaterji bodo imeli pravico do izmenjave potrebnih podatkov o vlagatelju, predhodno oceno plačilne sposobnosti prosilca pa lahko uporabijo šele po prejemu zahteve za sklenitev pogodbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.