Svet
32 ogledov

Temperature globoko pod lediščem

ZDA neurje sneg New York Reuters
Severovzhodni del ZDA je ohromila obilna snežna odeja, zaradi katere so odpovedani številni leti, zaprte šole in uradi. Živo srebro se je spustilo globoko pod ledišče.

"Temperature bodo danes in jutri izjemno nizke," je prebivalce posvaril guverner zvezne države Massachusetts Deval Patrick. "Razmere so nevarne." Vremenoslovci so za območje Bostona napovedali, da se bo živo srebro spustilo do - 20 stopinj Celzija, medtem ko naj bi jih bilo v New Yorku -16. Močan veter naj bi občutek temperatur spustil na - 45 stopinj Celzija.

V petek so mraz občutili tudi na jugu ZDA. V Las Vegasu so se temperature spustile na le 11 stopinj. V Atlanti za torek napovedujejo minus sedem stopinj, kar je prav tako zelo nenavadno.

Obilna snežna odeja

Območje je pokrila tudi obilna snežna odeja. V Bostonu ga je zapadlo 45 centimetrov, v nekaterih mestih severno od Bostona so ga namerili tudi do 60 centimetrov. Petnajst centimetrov ga je natreslo tudi na Manhattnu.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so odpovedali več kot 3.400 letov, več kot 12.300 letov pa je imelo zamudo. Največ težav so imeli na letališčih Philadelphia in Newark.

Zaprte ostajajo šole in nekateri uradi. V Minnesoti bodo v ponedeljek zaprte šole po vsej državi, kar se ni zgodilo zadnjih 17 let. Zaradi nizkih temperatur so v New Yorku na ulice poslali dodatne enote, ki nadzorujejo ulice, da bi pomagali ljudem, ki potrebujejo zatočišče.

Vreme zahtevalo žrtve

Zaradi slabega vremena poročajo o več smrtnih žrtvah. Iz zvezne države New York poročajo, da je policija našli truplo 71-letne ženske z Alzheimerjevo boleznijo, ki je premalo oblečena odtavala od doma. V Philadelphiji je umrl delavec, potem ko je nanj padel ogromen kup soli, pripravljen za posipanje cest. Po poročanju BBC-ja naj bi skupno umrlo že 11 ljudi. 

V primežu mraza še vse do srede

Severna in Južna Dakota ter Minnesota bodo že danes in v nedeljo deležne novega snežnega neurja, ki bodo potem v nedeljo in ponedeljek zajela tudi dele Missourija, Indiane, Ohia, Pensilvanije, Illinoisa in severnega dela države New York.

Chicagu se od nedelje do srede z minus 26 stopinjami Celzija obeta najbolj mrzlo vreme v zadnjih 18 letih, nizke temperature pa bodo udarile navzdol vse do države Tennessee. Kriv naj bi bil polarni vrtinec, ki potiska mrzel zrak s severnega tečaja navzdol proti jugu.

Komentarjev 1