Svet
14 ogledov

Tepco priznal izlitje radioaktivne snovi

Tepco je sporočil, da se je gorivo začelo topiti le pet ur po potresu. (Foto: Ep Žurnal24 main
Tepco je razkrili prave razsežnosti nesreče nuklearke v Fukušimi.

Operater poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi na Japonskem, Tepco, je danes prvič po uničujočem potresu in cunamiju posredoval uradne podatke o tem, koliko radioaktivne snovi se je od usodnega marca 2011 izlilo v Tihi ocean. V morje naj bi izteklo od 20 do 40 trilijonov bekerelov tritija.

Tritij je radioaktiven izotop vodika. Iz elektrarne je začel puščati zaradi hudih poškodb, ki sta jih 11. marca pred dvema letoma povzročila močan potres nato pa še uničujoč cunami.

Poškodbe so sprožile taljenje sredice v reaktorjih in zaradi jedrske nesreče je moralo domove zapustiti več deset tisoč ljudi. Jedrska nesreča v Fukušimi velja za najhujšo od leta 1986, ko je eksplodiral reaktor v ukrajinskem Černobilu.

Najprej zanikali izlitje, nato trdili, da je v mejah dovoljenega

Tepco je šele prejšnji mesec potrdil dolgotrajne domneve o iztekanju radioaktivnih snovi v morje. Podjetje je namreč prej trdilo, da nevarne snovi iz elektrarne, ki je zgrajena tik ob morju, ne iztekajo.

Tepco je sicer pojasnil, da izliv tritija, ki so ga iz elektrarne s šestimi reaktorji beležili med majem 2011 in julijem 2013, dosega vrednosti, ki so bile dovoljene že pred nesrečo - 22 trilijonov bekerelov letno.

Prejšnji mesec so pri Tepcu tudi dejali, da bodo ocenili količino rakotvornega stroncija, ki je morebiti iztekal.

Podjetje, ki se spopada z zahtevnim čiščenjem in ogromnimi odškodninami, sicer le težko upravlja z velikimi količinami radioaktivne vode, ki se nabira v elektrarni zaradi potrebe po nenehnem hlajenju reaktorjev in staljene sredice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.