Svet
28 ogledov

Terapija, ki je ženskama delno vrnila vid

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Terapija z embrionalnimi matičnimi celicami je omogočila izboljšanje vida pri dveh ženskah z zelo oslabljenim vidom, kažejo rezultati prvega kliničnega testa kontroverzne tehnike na človeku.

Ženski, stari okoli 50 in 70 let, sta trpeli za degeneracijo makule (rumene pege). Gre za bolezen, ki se pojavi predvsem pri starejših in povzroči okvaro makule, ki je odgovorna za dobro centralno vidno ostrino.

Vsaki pacientki so v eno oko z injekcijo vbrizgali okoli 50 tisoč celic mrežničnega pigmenta epitheliuma (RPE), ki so jih pridobili iz embrionalnih matičnih celic. Na ta način je lahko pacientka primerjala ostrino vida pri obeh očesih, pisanje revije The Lancet povzema The Telegraph.

Eden izmed avtorjev študije Robert Lanza je dejal, da se je vid po transplantaciji celic pri obeh pacientkah izboljšal. "To je zelo pomembno, saj je glavni cilj te terapije, da bi lahko bolezen začeli zdraviti že v njeni začetni fazi. Rezultati bi lahko bili še boljši."

Raziskovalci na očesnem inštitutu Univerze v Kaliforniji po štirih mesecih zdravljenja pri nobeni ženski niso ugotovili stranskih učinkov, ki bi jih poseg lahko povzročil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.