Svet
4 ogledov

Terminator za okolje proti Washingtonu

Schwarzenegger si prizadeva za strožje zakone. Žurnal24 main
Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger bo tožil zvezno agencijo za okolje, ker mu ne dovoli sprejeti strožjih okoljskih standardov od zveznih.

Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger je napovedal, da bo njegova država tožila zvezno agencijo za okolje, ker je zveznim državam prepovedala, da same določajo okoljske standarde, ki so lahko strožji od zveznih zakonov.

Kaliforniji je želela s posebnih zakonom izpuste toplogrednih plinov do leta 2016 zmanjšati za 30 odstotkov. Z njim bi s cest do leta 2020 umaknili približno 6,5 milijona vozil, če pa bi podobne zakone sprejeli še v drugih državah, bi z ameriških cest umaknili kar okoli 22 milijonov vozil in občutno zmanjšali porabo goriva.

Agencija je ocenila, da bo energetski zakon, ki ga je pred dnevi po dolgem času in ob močnem lobiranju avtomobilske industrije sprejel kongres, učinkovitejši od zakonov posamezne zvezne države.

Zakon izdelovalce motornih vozil zavezuje, da bodo do leta 2020 prodajali le avtomobile, ki za 12,4 prevoženih kilometrov ne bodo porabili več kot en liter bencina.

Schwarzenegger je nad odločitvijo agencije razočaran, zato bo s tožbo skušal doseči njen preklic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.