Svet
516 ogledov

Termometer pokazal kar 20,2 stopinje

Termometer Profimedia
Na severu Švice so v nedeljo zabeležili najvišje januarske temperature severno od Alp doslej.

Na severu Švice so v mestu Delemont termometri pokazali kar 20,2 stopinje Celzija, so na Twitterju zapisali v švicarski nacionalni meteorološki službi MeteoSwiss. Temperature so bile tako od dolgoletnega povprečja višje za kar 16 stopinj Celzija.

Visoka temperatura, ki so jo v MeteoSwiss označili kot vreme "vredno junija", je bila med drugim posledica suhih in toplih jugozahodnih vetrov.

Prejšnji januarski temperaturni rekord v Švici severno od Alp je znašal 19,4 stopinje Celzija in je bil zabeležen 12. januarja 1993 v Luzernu. Najvišja januarska temperatura, ki so jo kadarkoli zabeležili v državi, je bila sicer 24 stopinj Celzija, a na južni strani Alp v kantonu Ticino (Tessino).

V majhni kneževini Lihtenštajn, ki meji na Švico in jo prav tako pokriva MeteoSwiss, je temperatura v glavnem mestu Vaduz medtem dosegla 20 stopinj Celzija. S tem je bil postavljen nov januarski vročinski rekord na tej postaji, ki je presegel 19 stopinj Celzija, namerjenih 22. januarja 1997.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 07:42 04.januar 2023.

    Niti blizu 20 stopinj ni bilo,13 je bilo pa res

  • Kmodri 15:27 02.januar 2023.

    Končno nam gre vreme na roko. Tako smo manj odvisni od ruskih energentov, ker je poraba električne energije manjša. Zeleni prehod je nujno začasno ustaviti dokler je vojna v Ukrajini.