Svet
3 ogledov

Terorist pobegnil, lokalcem plačali s puškami

Brezpilotna letala Reuters
Družina pobitih "nedolžnih civilistov" v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Jemnu je dobila nenavadno kompenzacijo – 101 avtomatsko puško kalašnikov. Tarča napada očitno preživela.

Ameriško brezpilotno letalo je 12. decembra udarilo na poročni sprevod v Jemnu. V napadu, katerega glavna tarča naj bi bil visoki vodja Al Kaide na Arabskem polotoku Shawqi Ali Ahmad Al Badani, je bilo po različnih poročilih ubitih med 9 in 15 ljudi. 

Medtem ko je ameriška stran zatrjevala, da so bili umrli pripadniki oboroženih upornikov, pa je ameriška tiskovna agencija AP na podlagi pričevanj prič napada ugotovila, da bi lahko bilo med žrtvami pokola iz zraka najmanj šest civilistov. 

Jemenske oblasti, ki pri boju proti upornikom tesno sodelujejo z Američani, naj bi zdaj pristale na poplačilo škode družini pobitih civilistov, piše New York Times. Tako naj bi širša skupnost, iz katere so prihajali pobiti, prejela 101 avtomatsko puško kalašnikov ter še dodatnih 110.000 ameriških dolarjev. V primeru avtomatskih pušk naj bi šlo za običajno prakso kompenzacije, s katero oblasti v Jemnu ohranjajo vezi z lokalnimi vodjami.

Glavna tarča pobegnila

Napad 12. decembra tudi v ZDA še vedno zelo odmeva, med drugim zato, ker uradnih pojasnil s strani Pentagona oziroma Cie, ki vzporedno izvajata te napade, tako kot vedno ni. Neuradno pa neimenovani predstavniki ZDA še vedno trdijo, da so bili v konvoju uporniki in ne civilisti.

Ugledni časnik pa je izvedel, da naj bi bil cilj napada prav Al Badani, ki ga ZDA sumijo, da je eden od načrtovalcev napada na ameriške tarče, zaradi česar so ZDA na začetku avgusta po vsem svetu zaprle 19 svojih veleposlaništev, saj so prestregle sporočilo med jemensko celico Al Kaide in vodjo teroristične organizacije Ajmanom Al Zavahirijem.

Al Badani naj bi se s spremstvom peljal v konvoju na neko poroko, ko je iz zraka med avtomobile priletela raketa. Times je poročal, da je bil Al Badani v napadu ranjen, a mu je uspelo pobegniti.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 20:57 22.december 2013.

    Praviš Slovenija, to je to?

  • maresem 10:59 22.december 2013.

    Amerika - obljubljena dežela... gnoj od države in nič boljša od tistih talibov in njim podobnih.