Svet
13 ogledov

Terorist se je uril v Angliji

1/6
Žurnal24 main
V povezavi s sobotnim terorističnim napadom v prometni ulici Stockholma britanska policija preiskuje posest v Bedforshiru. Neuradno naj bi napad izvedel v Iraku rojen 29-letnik.
Galerijo posledic napada si oglejte TUKAJ.

Po neuradnih podatkih je bil samomorilski napadalec, ki je v eni od dveh eksplozij umrl, 29-letni Abdulwahab ab-Abdaly, ki je živel v britanskem mestu Luton. Po besedah Scotland Yarda zaenkrat niso še nikogar aretirali, na posesti tudi niso našli nobenih nevarnih snovi. Preiskavo bodo nadaljevali, poroča BBC. "Ostajamo v tesnih stikih s švedskimi oblastmi. V tem trenutku ne bi bilo primerno komentirati njihove še trajajoče preiskave," je povedal predstavnik notranjega ministrstva.

Daily Mail dodaja, da je islamski fundamentalist zadnja leta študiral in živel mirno življenje skupaj z ženo in otroki. Luton naj bi bil po navedbah časnika že dolgo časa znan kot leglo terorizma.

Številni časniki, švedske spletne strani in islamski forum kot napadalca navajajo Abdalyja, v Iraku rojenega Šveda. Predvideva se, da se je razstrelil, potem ko je skušal sprožiti avtomobil bombo na priljubljeni nakupovalni ulici Drottninggatan. Kakor smo poročali v nedeljo, sta bili v eksploziji poškodovani dve osebi.

"Zdel se mi je prijeten"
Britanske varnostne službe se bodo sedaj osredotočile ne pridobivanje podatkov o tem, kako dolgo je Abdaly živel v Veliki Britaniji in kakšen je bil pomen tistega obdobja, pa tudi, ali je bil povezan z drugimi posamezniki.

Abdaly se je na muslimanski spletni strani za zmenke Muslimi registriral kot diplomant fizioterapije z univerze Bedfordshire. Univerza podatkov še ni komentirala. Na svojem profilu je Abdaly zapisal, da je bil rojen v Bagdadu in da se preselil na Švedsko leto 1992, preden je prišel v Veliko Britanijo leta 2001 na študij. Leta 2004 naj bi se poročil, po lastnih navajanjih pa naj bi imel dve hčerki.

Po navedbah Daily Telegrapha so ga njegovi sosedje nazadnje videli pred dvema tednoma in pol. "Včasih sem ga pogosto videl. Ni veliko govoril, a se je zdel prijeten. Včasih sem ga videl, kako se sprehaja s svojimi otroki," je povedal eden izmed sosedov. "Bil sem šokiran, ko sem slišal, kaj se je zgodilo, ker si ne bi nikdar mislil, da je sposoben česa takega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.