Svet
81 ogledov

Terorista naj bi se opremila z naboji z Bosne

Strelivo, uporabljeno v terorističnem napadu Twitterju
Pobegla osumljenca sredinega terorističnega napada v Parizu naj bi streljali z naboji iz Bosne in Hercegovine.

Osumljenca za teroristični napad v Parizu | Avtor: EPA EPA

Naboje, ki sta jih izstrelila osumljenca sredine terorističnega napada v Parizu, naj bi leta 1997 izdelala bosanska tovarna orožja Igman Zavod iz Konjice.

Brata Cherif in Said Kouachi, ki sta se takoj po strelskem obračunu v uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo, v katerem sta ubila 12 ljudi, podala na beg, sta kot vse kaže streljala s puškami kalašnikov. Francoski preiskovalci bodo sicer to dokončno lahko potrdili šele, ko ubežnika aretirajo in jima orožje odvzamejo. Policija zaenkrat le sklepa glede na tulce oziroma dele nabojev, ki so jih našli na prizorišču streljanja.

Kako se je bosansko orožje znašlo v Franciji?

Po naših informacijah omenjena tovarna v Bosni in Hercegovini (BiH) še vedno večino izdelanega vojaškega orožja in streliva izvaža na tuje trge, zlasti v razvitejše države zahodne Evrope, torej tudi v Francijo. Zaradi prodaje orožja na tuje trge podjetje po naših podatkih posluje zelo dobro.

Naboje, ki naj bi jih izstrelila osumljenca v Franciji, naj bi podjetje izdelalo tik po razpadu nekdanje Jugoslavije oziroma ob koncu vojne v BiH, ko naj bi velike količine orožje iz BiH in tudi ostalih držav Zahodnega Balkana večinoma nezakonito potovale v tedaj precej razvitejši del Evrope.

Charlie Hebdo | Avtor: EPA EPA
V kolikor se izkaže, da sta pobegla brata Kouachi dejansko streljali z orožjem oziroma naboji, izdelanimi v BiH, se bodo tamkajšnji preiskovalci skoraj zagotovo lotili tudi raziskovanja kje in na kakšen način sta terorista prišla do tega orožja. Bosanske kolege bodo, kot neuradno napovedujejo in pričakujejo tudi že sami, v tem primeru za pomoč pri preiskavi zaprosili tudi francoski varnostni organi pa tudi policija iz drugih držav, ki bi v bodoče še lahko postale tarče terorističnih napadov.

Pretrgati želijo oboroževalne poti

Preiskovalci namreč v podobnih okoliščinah poskušajo najprej oziroma čimbolj pretrgati poti, po katerih pripadniki skrajnih ekstremističnih gibanj prihajajo do oborožitev. Orožarska tovarna v BiH bo zato najverjetneje morala pojasniti koliko orožja, kdaj in komu točno ga je prodala v Franciji.

Večje količine podobnega orožja in nabojev, ki naj bi jih uporabila Kouachija so sicer posamezni trgovci z orožjem z Balkana želeli nezakonito pretihotapiti tudi v zadnjih nekaj letih. S tem orožjem pa naj bi zalagali med drugim tudi posameznike, kriminalne združbe in podobne skupine v Franciji.

Komentarjev 5
  • dragec 08:59 09.januar 2015.

    ja, mogoče se bo zasledil naboj tudi iz Slovenije. Saj tudi nekateri iz SLO so aktivno tržili orožje na Balkanu in izven (Italija,Irak,Afganistan)

  • Avatar čavez
    čavez 07:34 09.januar 2015.

    Ves svet se napaja iz tega Balkana, v orožju ali pa v kriminalcih le kaj se skriva šele pri nas.

  • Johan Spohan 21:55 08.januar 2015.

    Zakaj pišeš v tekstu eno besedo v angleščini ostalo pa v slovenščini. Skratka zakompleksan bučman.