Svet
7 ogledov

Teroriste financirajo Savdijci

(Foto: AP) Žurnal24 main
Savdska Arabija na stotine milijonov evrov namenja novim radikalnim islamskim skupinam, da bi tako razširila sovraštvo do Zahoda ter da bi rekrutirala borce za džihad v Afganistanu.

V Sunday Timesu so še navedli izjave predstavnikov makedonske vlade, da islamski fundamentalizem grozi, da bo destabiliziral Balkan. Pri časopisu prav tako ugotavljajo, da med fanatičnimi frakcijami vahabitov, ki jih financirajo Savdijci, in tradicionalno zmernimi lokalnimi muslimanskimi skupnostmi prihaja do vedno večjih trenj.

Fundamentalisti tako med drugim financirajo gradnjo džamij ter dajejo okoli 300 evrov mesečno svojim pristašem. Od njih pričakujejo, da se ne brijejo, njihove žene pa morajo biti zakrite.

Tajni dokumenti, na katere se časopis sklicuje, kažejo, da so nekatere islamske humanitarne organizacije, za katere se sumi, da se ukvarjajo s pranjem denarja za financiranje terorizma, aktivne tudi na Balkanu.

Voditelji muslimanske skupnosti v Makedoniji so tako potrdili, da so radikalne skupine nasilno zavzele nekaj džamij, v katerih že delujejo novi imami. Kot so še dodali voditelji, je vahabitski nauk popolnoma tuj lokalni tradiciji.

Makedonske oblasti ocenjujejo, da EU in ZDA niso dojele, kakšen problem v resnici predstavlja islamski fundamentalizem na Balkanu. Po pisanju Sunday Timesa je bila v nedavnih racijah v BiH in drugod najdena večja količina orožja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.