Svet
11 ogledov

Teroristi načrtovali napad na Danskem

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Aretirani moški, ki so bili osumljeni napada na časopisno hišo Jyllands-Posten, ki je pred petimi leti objavila sporne karikature Mohameda, so krivi za napad.

Potem ko je norveška policija julija aretirala tri moške zaradi suma načrtovanja napada na danski časopis, ki je 2005 objavil sporne karikatura preroka Mohameda, so po navedbah norveške in danske policije krivi omenjenega dejanja.

Tarča napadov bi lahko bila po navedbah danske obveščevalne službe ali časopis Jyllands-Posten ali osebe, ki so bile povezani z objavo dvanajst karikatur preroka, ki so sprožile izgrede v muslimanskih državah.

Eden od osumljencev, iraški Kurd Šavan Sadek Saed Budžak Budžak je dejanje priznal. Kot je povedala tiskovna predstavnica norveške policije Siv Alsen, je Budžak policistom tudi razkril načrt. "Budžak je priznal in razložil svojo vlogo v načrtovanju napada. Pripravljal ga je skupaj z ostalima aretiranima moškima," je še povedala in dodala, da je bila po dosedanjih informacijah tarča napada časopisna hiša Jyllands-Posten.

Pri časopisni hiši so morali uvesti poostrene varnostne ukrepe.
 
Prejšnji mesec je bil danski časopis znova tarča terorističnih napadov. 10. septembra se je Čečenec ranil v manjši ekploziji v hotelu v Koebenhavnu, medtem ko naj bi pripravljal pisemsko bombo, ki naj bi jo najverjetneje poslal na omenjeno časopisno hišo.

Januarja pa je bil tarča napada na svojem domu eden od karikaturistov, Kurt Westergaard. Somalijca, ki je vstopil na njegov dom, oborožen z nožem in sekiro, so obsodili, da ga je skušal ubiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.