Svet
24 ogledov

Teroristi naj bi razstrelili naftno črpališče

Rafinerija Hayan Youtube
Teroristi Islamske države naj bi razstrelili rafinerijo Hayan okrog 100 kilometrov od Homsa, kjer naj bi imela svoj obrat tudi hrvaška Ina. Z operacijo so se pohvalili preko svojega propagandnega kanala, uradno še ni potrjena.

Glede na različne spletne objave je detonacija sledila potem ko so člani Islamske države na območju postavili velike količine eksploziva. S posnetkom eksplozije so se pohvalili preko svoje agencije Amaq in sporočili, da gre za maščevanje sirskemu predsedniku al-Asadu. Arabski mediji navajajo, da bo z uničenjem rafinerije na milijone Sircev ostalo brez gretja.

Hrvaški mediji poročajo, da je bila v rafineriji prisotna tudi hrvaška energetska družba Ina, ki je tam leta 2007 odkrila šest večjih nahajališč nafte in plina, leta 2012 pa v sodelovanju z družbo General Petroleum Company iz Egipta surovine nameravala tudi zvažati.

Od načrta so odstopili zaradi višje sile, poročajo hrvaški mediji. Inine aktivnosti na območju Hayan so trajale le 57 dni, navaja portal Index.hr. Balkan Insight pri tem navaja, da je Ina prenehala črpati navto na območju zaradi sankcij, ki jih je Aevropska unija sprejela zoper Sirijo, a da so nahajališča ostala v Inini lasti.

Ali je eksplozija uničila oziroma poškodovala tudi njihov kompleks, v družbi še ne potrjujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • tralala 21:09 09.januar 2017.

    Jezus Kristus, kakšen polpismen zvarek, poln slovničnih napak!! Urednik Žurnala24, resnično nimate nobenih kriterijev?

  • maresem 18:28 09.januar 2017.

    Kaj je zmanjkalo bomb, da ne potamanijo to golazen?!