Svet
19 ogledov

Teroristi polnijo skladišča z orožjem za napad v EU

Pariz po napadih EPA
Poročilo Evropskega policijskega urada Europol. Nevarnost terorističnih napadov v Evropski uniji je še vedno v ospredju skrbi glede varnosti evropskih držav. Europol je samo v lanskem letu naštel 211 terorističnih celic na evropskih tleh.

"Teroristični napadi so še naprej osrednja varnostna skrb držav članic Evropske unije," je povedal Manuel Navarrete Paniagua, vodja Europolovega protiterorističnega centra, ki je v začetku tedna predstavljal letno poročilo. "Podatki nakazujejo, da bo IS ali neke druge teroristične skupine, ki ji sledijo, ponovno pripravila teroristične napade na evropskih gleh, najverjetneje v Franciji. Cilj napadov je jasen: povzročiti čim več žrtev med civilnim prebivalstvom."

Paniagua je povedal, da Europol razpolaga z informacijami, da teroristične skupine še naprej skladiščijo velike količine eksploziva v tajnih skladiščih na evropskih tleh. V letnem poročilu je še zapisano, da so teroristi spremenili taktiko, da delujejo globalno in da območja, kjer so spopadi, izkoriščajo za usposabljanja, priprave in koordinacijo napadov. Europol izpostavlja, da obstajajo indici, da takšni kampi obstajajo tudi na območju zahodnega Balkana.

Nemogoče je predvideti

Evropski policijski urad izpostavlja, da je brez verodostojnih informacij glede aktivnosti, kontaktov in potovanjih teroristov povsem nemogoče natančno predvideti, kje in kdaj se teroristični napadi lahko zgodijo.

Glede na podatke iz letnega poročila Europola je bilo lani v terorističnih napadih na evropskih tleh ubitih 151 ljudi, ranjenih 360. Hkrati je Paniagua, šef protiterorističnega centra Europola, poudaril, da so pristojni uspeli preprečiti 211 možnih napadov in zaradi sumov, da so sodelovali pri pripravi napadov, priprli več kot tisoč ljudi.

Europol z večjimi pooblastili

V skladu s pravili, ki bodo začela veljati 1. maja prihodnje leto, naj bi se Europol hitreje odzival v boju proti terorizmu, spletnemu kriminalu in drugim kaznivim dejanjem. Hkrati naj bi se okrepile tudi varovalke glede osebnih podatkov in demokratičnega nadzora.

Europol bo tudi okrepil svojo posebno protiteroristično enoto in bo tako lahko hitreje odkrival teroristične grožnje. Uradniki Europola bodo lahko v prihodnje od spletnih podjetij, kot je Facebook, zahtevali izbris s terorističnimi organizacijami povezanih strani.

 
Komentarjev 2
  • ojla 12:15 25.maj 2016.

    Ob prihodu teh beguncev so se zbudile vse speče teroristične celice.Naj še kdo reče, da ni tukaj povezave...Če so želčni krvi, se naj med sabo pobijejo, ne da nastradajo nedolžni ljudje...Evropejci ne verjamejo, da jih čakajo device v raju ...

  • kapibara 08:51 25.maj 2016.

    Veljati prihodnje leto.. Torej imajo teroristi še eno leto sistem: Na izvolte..