Svet
11 ogledov

Teroristi tudi obveščevalci?

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pripadnik Al Kaide, kriv treh bombnih napadov, je delal za britansko obveščevalno službo, razkriva WikiLeaks. Medtem so Natove sile prijele drugega najbolj iskanega člana Al Kaide.

Adil Hadi al Jazairi Bin Hamlili, pripadnik Al Kaide, ki je obtožen bombnih napadov na dve cerkvi in hotel v Pakistanu leta 2002, je, kot je v dokumentih razkril WikiLeaks, delal za britansko obveščevalno službo MI6.

V dokumentih je opisan kot "ugrabitelj in morilec za teroristično skupino"
zasliševalci v zaporu v Guantanamu pa so bili tudi prepričani, da je Bin Hamlili tudi informator za britanske in kanadske obveščevalne službe, pišejo tuji mediji. 

Frank Gardner, dopisnik za angleški BBC, je dejal, da dokumenti mečejo zelo slabo luč na MI6. "A veliko tega me ne preseneča. Po mojem mnenju zelo podcenjujejo nove nabornike in operativce, kot sta bila Abu Katada in Abu Hamza," je dejal Gardner. Abu Katada pri ameriških oblasteh sicer velja za "najuspešnejšega delodajalca" v  Evropi.

Ubili Al Kaidinega človeka "št. 2"
Natove sile so med letalskimi napadi v Afganistanu ubile enega ključnih
predstavnikov mednarodne teroristične mreže Al Kaida, Abuja Hafsaja al Nadždija, znanega tudi kot Abdula Ganija, še poročajo tuje agencije. Ubit je bil 13. aprila v letalskem napadu v afganistanski provinci Kunar.

Al Nadždi, ki naj bi bil "številka dve" med najbolj iskanimi člani Al Kaide, je bil pomemben operativec Al Kaide v provinci Kunar. Redno je potoval med Afganistanom in Pakistanom in usklajeval dejavnosti Al Kaide v obeh državah. Odgovoren naj bi bil tudi za usklajevanje samomorilskih napadov na pomembne osebnosti v Afganistanu, ugrabitve ter transfer denarja iz Pakistana za teroristične celice v Afganistanu.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.