Svet
10 ogledov

Teroristom 12 let zapora

Karikature so sprožile buren odziv muslimanov po vsem svetu, ki so zahtevali tud Žurnal24 main
Dansko sodišče štiri moške zaradi terorizma obsodilo na 12 let zapora. Načrtovali so napad na uredništvo časnika, ki je objavil sporne karikature preroka Mohameda.

Štiri moške, ki so načrtovali napad na danski časnik Jyllands-Posten, je dansko sodišče zaradi terorizma obsodilo na 12 let zapora. Gre za tri švedske državljane in enega Tunizijca, ki je živel na Švedskem. Čeprav so krivdo vsi zanikali, jih je sodišče soglasno obsodilo, so jih pa oprostili obtožb posedovanja orožja.

Nameravali ubiti večje število ljudi

Tožilstvo je ves čas sojenja vztrajalo, da je četverica, ki so jo prijeli 29. decembra 2010, poskušala ubiti več zaposlenih v uredništvu časnika. Napad naj bi izvedli med športno prireditvijo, ki se je je poleg številnih znanih osebnosti iz sveta športa udeležil tudi danski prestolonaslednik Frederik, ki pa naj ne bi bil tarča napada.

Tožilstvo je za obtožene, stare med 31 in 46 let, zahtevalo zaporne kazni med 14 in 16 let. To bi bila sicer za njihove razmere izredno ostra kazen.

Tožilstvo in obramba se lahko na razsodbo pritožita v 14 dneh.

Časnik Jyllands-Posten je sicer serijo karikatur, med katerimi je bila tudi upodobitev preroka Mohameda s turbanom na glavi, objavil leta 2005. Njihova objava pa je sprožila množične proteste po številnih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.