Svet
6 ogledov

"Teroristom je spodletelo"

1/5
Žurnal24 main
V bombnem napadu v centru švedske prestolnice je bila ubita ena oseba, dve sta ranjeni. Po prvih informacijah naj bi za napadom stala frakcija teroristične organizacije Al Kaida.
Fotografije posledic eksplozije si oglejte TUKAJ.

V bližini nakupovalne ulice Drottninggatan v središču Stockholma je v soboto nekaj po peti uri popoldan razneslo avtomobil, poln posod z gorivom, deset minut pozneje pa je približno 200 metrov stran v isti ulici odjeknila še ena eksplozija, v kateri je umrla ena oseba.

"Napad smo vzeli zelo resno. Uvedli bomo vse potrebne ukrepe," je dejal tiskovni predstavnik policije Anders Thornberg. "Če primerjamo obstoječe kriterije in dogodke, ki so se zgodili, ti povsem ustrezajo opisu terorističnega napada," je dejal Thornberg in dodal, da je eksploziji povzročil samomorilski napadalec. Zunanji minister Carl Bildt je že zjutraj zatrdil, da je šlo za "ponesrečen teroristični napad, ki bi lahko imel katastrofalne posledice".

Ročna bomba in nahrbtnik z žeblji
Eksploziji sta švedsko prestolnico stresli v trenutku, ko so bile ulice polne ljudi, ki so tekali po božičnih nakupih. Švedski časnik Aftonbladet poroča, da so očividci tik pred ekplozijo videli moškega, ki je v roki nosil ročno bombo, nahrbtnik pa naj bi imel natrpan z žeblji.

Za napadom Al Kaida?
Bombni napad v Stockholmu naj bi izvedla frakcija mednarodne teroristične organizacije Al Kaida. Preiskava je odprta, umrli je bil najverjetneje samomorilski napadalec, s kom je bil povezan oz. če je bil s kom, pa zaenkrat ne bi ugibali, so sporočili pripadniki švedske notranje obveščevalne službe Saepo. Na jemenski spletni strani Shoumoukh al-Islam pa so objavili fotografijo domnevnega napadalca, šlo naj bi za Tajmurja Abel Wahaba.

V bližini ene od eksplozij je bil tudi nekdanji novinar agencije AP, ki je dejal, da se je trgovina, v kateri je nakupoval, stresla, nato pa jo je napolnil dim. “Na tleh je ležal moški s hudo rano na trebuhu. Številni ljudje so jokali. Verjetno so bili v šoku,“ dodaja. "Ranjeni moški je po vsej verjetnosti nosil nekaj, kar mu je eksplodiralo ob trebuhu,“ je dejal eden izmed reševalcev.

Karikature še niso pozabljene
Lokalna novičarska agencija navaja, da je tik pred eksplozijo prejela grozilno spletno pošto, v kateri avtorji islamske borce pozivajo k vstaji na Švedskem in po celi Evropi. "Prišel je čas, da umrete tako kot naši bratje in sestre," so zapisali napadalci. Sporočilo, ki je vsebovalo avdiodatoteke v švedskem in arabskem jeziku, je omenjalo tudi karikature preroka Mohameda, ki jih je pred leti narisal švedski karikaturist Lars Vilks, in prisotnost švedske vojske v Afganistanu. "Naša dejanja bodo govorila sama. Vse dokler ne bo konec vaše vojne proti islamu in poniževanja preroka in vaše neumne podpore tistemu prascu Vilksu," je agencija citirala elektronsko sporočilo.

Poudarimo, da ima Švedska v okviru mednarodne misije v Afganistanu nameščenih 500 vojakov, njihov mandat pa se izteče s 1. januarjem 2011. V prihodnjih dneh pa je pričakovati žgočo razpravo v švedskem parlamentu o podaljšanju misije. Novembra letos so oblasti zaradi podatkov obveščevalnih služb o povečanem delovanju ekstremističnih skupin dvignila stopnjo teroristične nevarnosti v državi na najvišjo stopnjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.