Svet
2504 ogledov

Trump demokrate že obtožuje prevare, napovedal tudi ponovno štetje glasov

Volitve v ZDA; Donald Trump Epa
Trump še vedno trdi, da so glasovnice, oddane po pošti, prevara.

V več ključnih državah sta izenačena, a Bidenu kaže bolje

V ZDA sicer še vedno štejejo glasove po torkovih predsedniških volitvah. Po poročanju CNN ima Biden trenutno zagotovljenih 227 elektorskih glasov, Trump pa 213. Zmagovalec jih potrebuje najmanj 270. V več ključnih državah sta si kandidata praktično izenačena, ponekod Biden vodi za manj kot odstotno točko, prednost pa je dobil v zadnjih nekaj urah. Glasove še vedno preštevajo v Michiganu (vodi Biden), Pennsylvanii (vodi Trump), Severni Karolini (vodi Trump), Georgii (vodi Trump), Arizoni (vodi Biden), Nevadi (vodi Biden) na Aljaski (vodi Trump) in v Wisconsinu, kjer so prešteli že 99 odstotkov glasov - 49.4% za Bidena, 48.8% pa za Trumpa.

Volilna udeležba na torkovih predsedniških volitvah v ZDA, ki se jih je udeležilo več kot 160 milijonov volivcev, je bila 66,9-odstotna, kažejo podatki portala U.S. Elections Project. To je najvišja udeležba na ameriških predsedniških volitvah v zadnjih 120 letih, je tvitnil ustanovitelj portala Michael McDonald.

Prednost po njegovem mnenju začela "čudežno izginjati"

Ameriški predsednik Donald Trump je danes tvitnil, da je zaradi kupov glasovnic, ki so se, kot je dejal, pojavile kar naenkrat, začel izgubljati v državah, kjer je še ponoči vodil pred demokratskim kandidatom Joejom Bidnom.

"Sinoči sem vodil, precej solidno, v številnih ključnih državah, ki jih v skoraj vseh primerih vodijo in nadzorujejo demokrati," je tvitnil Trump. Nadaljeval je, da je nato začela prednost v zveznih državah "čudežno izginjati", ko so začeli šteti glasove, oddane po pošti, ki naj bi se pojavili kar naenkrat. Trump v tvitu ni pojasnil ali podkrepil svojih trditev, ameriške oblasti pa zaenkrat ne poročajo o nepravilnostih na volitvah.

Zdaj se je oglasil ponovno in zapisal, da se "zelo trudijo, da bi prednost 500 tisoč glasov v Pennsylvanii izginila".

They are working hard to make up 500,000 vote advantage in Pennsylvania disappear — ASAP. Likewise, Michigan and others!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020

Veliko volivcev je zaradi epidemije glasovnice namreč oddalo po pošti, saj so se želeli izogniti odhodu na volišče in možnemu izpostavljanju okužbi s covidom-19. Zato je bilo že pred volilnim dnem pričakovati, da se bo štetje glasov zavleklo.

Trump že zbira sredstva za sodno bitko

Po poročanju ameriške CNN Trumpova kampanja že zbira sredstva za pravno bitko zaradi rezultatov volitev. Od polnoči naj bi podpornikom poslali že šest e-poštnih sporočil, v katerih prosijo za finančno podporo. V vseh prošnjah so navedli, da potrebujejo pomoč, ker skušajo demokrati "ukrasti volitve", čeprav dokazov, da je pri štetju glasov prišlo do kakršnih koli nepravilnosti, ni.

Poleg tega so napovedali, da bodo zahtevali ponovno štetje glasov v zvezni državi Wisconsin. Po 99 odstotkov preštetih glasov namreč kaže, da je tam zmagal Biden, in sicer z 49,4 odstotka glasov. Prejel je za okoli 20.000 glasov več kot Trump.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mph 22:05 04.november 2020.

    Če ne bo zmagal, je to napovedal že pred mesecem. :-) Kakor koli, da je ta iztirjeni patološki klovn sploh prišel na oblast, še največ pove o Američanih. Morda bodo zdaj do neke mere popravili sliko pred svetom. Saj tudi ...prikaži več Biden je kapitalist, škoda ker ni Sanders na njegovem mestu, pa vendar kot pri večini volitev, človek je lahko že vesel, če vsaj manj slab zmaga.

  • SVOBODA 20:37 04.november 2020.

    Trumpic puuuuusi ! Janša mu pa cestita in napise, da je Biden kot Miloševič....idiot sestanki nam dela sramoto do neba..PADA VLADA KMALU

  • Avatar Celje Celje
    celje 20:21 04.november 2020.

    mislim, da je čas, da se ta klovn umakne in z njim dekle na klic Melanija, ki nam je resnično naredila veliko sramote v teh 4. letih