Svet
14 ogledov

Test za Berlusconija

Prvi rezultati volitev, ki so ponekod pomemben kazalec podpore Berlusconiju, bod Žurnal24 main
V enajstih pokrajinah in več kot 1100 krajih po vsej Italiji so se začele lokalne upravne volitve, ki predstavljajo preizkus priljubljenosti premierja Silvia Berlusconija.

Volitve bodo potekale še jutri. V zadnjih javnomnenjskih raziskavah sta bili vladajoča desna sredina in opozicijska leva sredina precej izenačeni – obema stranema kaže okoli 40-odstotno podporo. Za najpomembnejši preizkus za Berlusconija veljajo volitve v Milanu, tudi v Torinu, Bologni in Neaplju.

Vse oči so uprte v Milano, kjer se za položaj znova poteguje sedanja županja Letizia Moratti iz Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode nasproti kandidatu levice, odvetniku Giulianu Pisapii. Berlusconi se je v predvolilno kampanjo vključil osebno.

Pomembno tudi za slovensko manjšino
V Furlaniji - Julijski krajini pa potekajo tudi volitve v tržaško in goriško pokrajinsko upravo ter v 40 občinah. Za pomembne veljajo predvsem volitve v Trstu in Miljah, Pordenonu, Tržiču in Ronkah, pa tudi v Nemah, Dreki in Tavorjani. Razen Pordenona gre za kraje, kjer živi tudi slovenska manjšina.

Volitve so pomembne še za slovensko manjšino, katere predstavniki so bili v pokrajinah Trst in Gorica ter v nekaterih manjših občinah v glavnem v vrstah vladajoče večine, v občini Trst pa v opoziciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.