Svet
52 ogledov

Test za HIV kot test za nosečnost

Test za nosečnost Shutterstock
Vse kaže, da se v ZDA za testiranje na HIV ni več treba odpraviti v ambulanto. Odbor strokovnjakov je namreč odobril test, ki ga je mogoče opraviti kar doma, tako kot test nosečnosti.

Odbor ameriških strokovnjakov je odločil, da je OraQuick test na HIV, ki bi ga bilo mogoče kupiti v trgovini oziroma lekarni, dovolj varen in učinkovit. Možnost, da bi s takimi testi  preprečili okužbe, je po mnenju odbora večja od možnosti napačnih rezultatov, poroča BBC.

Po trditvah proizvajalca 20-minutnega testa je v 93 odstotkih zanesljiv pri pozitivnih rezultatih in v 99,8 odstotka pri negativnih. O testu naj bi do konca leta odločila še ameriška komisija za hrano in zdravila.

Dobra ideja, ampak ...

Kot najboljšo stran testa se izpostavlja ravno preprečevanje širjenja virusa: v ZDA ena od petih oseb namreč ne ve, da je okužena, kar pomeni, da širi virus med druge. Ocenjujejo, da bi se več ljudi odločilo za testiranje v zasebnosti svojega doma.

Vseeno pa se že pojavljajo nekateri dvomi o etičnosti takega testa. Del strokovne javnosti ima pomisleke, saj oseba, ki odkrije, da je HIV-pozitivna, ni deležna takojšnjega svetovanja. Poleg tega niso prepričani, da bi si vsi, pri katerih bi bil izid pozitiven, poiskali pomoč. "Imeti domači test za HIV je tako, kot da bi hoteli problem debelosti rešiti s pomočjo tehtnice," je za msnbbc.com zapisal zdravnik Art Caplan. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.