Svet
13 ogledov

Testi kalčkov na E.coli negativni

Ne glede na to, da se zdi, da je nevarnost mimo, nemška državna agencija za bole Žurnal24 main
Iz Nemčije so sporočili, da prvi laboratorijski testi niso potrdili suma okužbe z bakterijo E.coli na kalčkih z ene od kmetij, ki so jo sumili za izvor izbruha nevarne bakterije.
Minister za zdravje Dorijan Marušič je z zasedanja v Luksemburgu sporočil, da v Sloveniji v tem trenutku ni izrednih razmer zaradi bakterije E.coli. Zatrdil je, da vse pristojne službe delujejo ustrezno in usklajeno ter da so na morebiten prihod nevarnega seva bakterije E.coli pripravljeni.

Prvih 23 od 40 opravljenih laboratorijskih testov na kalčkih z osumljene biokmetije pri Uelznu na Spodnjem Saškem so pokazali, da ti ne vsebujejo bakterije E.coli, je v Hannovru danes sporočilo ministrstvo za varstvo potrošnikov Spodnje Saške. Preostalih 17 vzorcev še preiskujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdravstvene oblasti Spodnje Saške so namreč v nedeljo kot možen vzrok za okužbe z E.colijem navedle kalčke, vzgojene na omenjeni kmetiji v tej zvezni deželi na severu Nemčije.

Ob tem so izdale tudi opozorilo pred uživanjem surovih kalčkov. Ker pa dokazov za to ni, oblasti še naprej svarijo tudi pred uživanjem surovih kumaric, paradižnika in solate, še zlasti na severu Nemčije, še poroča dpa.

Sprva so sicer domnevali, da so vir okužbe kumare iz Španije, a testi tega niso potrdili. Doslej je za posledicami okužbe z bakterijo E.coli v Evropi umrlo 22 ljudi, večina v Nemčiji. Zabeleženih je bilo 1605 primerov okužbe s to nevarno bakterijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.