Svet
9 ogledov

Testirali bodo cepivo proti koleri

Kolera na Haitiju. EPA
Haitijsko zdravstveno ministrstvo se pripravlja na testiranje cepiva proti koleri, ki ga bo prejelo več sto prebivalcev omenjene države. Bolezen je v enem letu po izbruhu v državi, ki jo je pred skoraj dvema letoma prizadel uničujoč potres, zahtevala že več kot 6500 življenj.

Cepivo bodo tako prvi prejeli prebivalci z območij prestolnice Port-au-Prince in podeželja, kjer se je kolera najbolj razširila. Bolniki bodo tako cepivo Shanchol, ki ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija, dobili dvakrat v razmiku šestih mesecev.

Leto dni po tem, ko so na otoku odkrili južnoazijski sev kolere, se je bolezen razširila še na severni in jugovzhodni del države. Kot pravijo tamkajšnje oblasti, se je stopnja smrtnosti zmanjšala. Dodatno pa bodo okrepili posebno kampanjo, s katero bodo prebivalce opozarjali na pomen higiene, poroča France24.

Orgaznizacija Zdravniki brez meja ob tem opozarja, da haitijske oblasti premalo naredijo za preprečevanje širjenja okužb. "Haitijske oblasti in mednarodne humanitarne organizacije bi morale bolj sodelovati pri preprečevanju in zdravljenju okužb," je dejal vodja misije na Haitiju Romain Gitenet.

Gerard Bedock iz iste organizacije je dejal, da je bolezen še vedno zelo prisotna med prebivalstvom in da bi morale oblasti bolj opozarjati in urejati sanitarne zadeve, saj bi le tako preprečili širjenje bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.