Svet
20 ogledov

Težave v belgijski nuklearki Doel

Doel EPA
V Belgiji so le štiri dni po vnovičnem zagonu danes znova ustavili enega od štirih reaktorjev sporne jedrske elektrarne Doel 3.

Za ustavitev so se odločili, ker naj bi puščalo na napeljavi enega od generatorjev, zaradi česar bodo potrebna dodatna popravila, je sporočil upravitelj jedrske elektrarne Electrabel.

Tiskovna predstavnica Electrabela je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala, da je bila ustavitev reaktorja potrebna, da bi omogočili popravilo razpoke v tako imenovanem konvencionalnem oziroma nejedrskem delu elektrarne. Tam je namreč na napeljavi za vročo vodo enega od generatorjev prišlo do iztekanja vode.

Nazadnje ustavili junija 2012

Za varnost nuklearke kot tudi za okolje okvara ne predstavlja nikakršne nevarnosti, saj v omenjeni vodni napeljavi ni radioaktivnih snovi, je poudarila tiskovna predstavnica. Pričakovati je, da bodo reaktor v nekaj dneh ponovno priključili na omrežje.

Doel 3, ki leži v bližini Antwerpna, so zaradi varnostnih pomislekov nazadnje ustavili junija 2012, saj so takrat na zbiralnikih reaktorja odkrili tanke razpoke, nato pa so jo v ponedeljek znova zagnali.

Pristojne belgijske oblasti za jedrsko varnost AFCN so namreč po pregledu sporočile, da omenjena težava ne predstavlja nevarnosti za delovanje reaktorja. Iz sosednje Nemčije je bilo medtem slišati izraze zaskrbljenosti in kritike na račun zastarelih belgijskih jedrskih elektrarn.

Štirje reaktorji v jedrski elektrarni Doel 3 so v uporabi že 40 let.

Komentarjev 1
  • Ferluci 12:00 26.december 2015.

    Kakšen butast članek: " ker naj bi puščalo na napeljavi enega od generatorjev.."1. Napeljava do generatorja ne more puščat.2. Turbina poganja generator, torej je verjetno puščala para pri dovodu v eno izmed turbin.3. gre za sekundarni del ...prikaži več (ker ni radioaktivne snovi!), tako da takšne napake nimajo nobene veze z nuklearkami.Torej: članek, ki išče senzacijo in dela zdraho. Nič od niča!