Svet
9 ogledov

Težave v dveh reaktorjih

Premier Naoto Kan, ki je napovedal, da bo danes obiskal območje Fukušime, je obi Žurnal24 main
Stanje v reaktorjih dve in tri se je poslabšalo, zato so evakuirali nekaj delavcev. Medtem je prišlo na dan, da v nuklearki niso opravili vseh zahtevanih pregledov.

Dim se je vil iz reaktorjev številka dve in tri, zaradi česar so odredili evakuacijo delavcev in začeli ocenjevati položaj. Situacija v reaktorju številka tri se je že umirila in dim ni več viden. Iz reaktorja številka dve pa naj bi se kadila para in ne dim iz hladilnega bazena. So pa že sporočili, da se zaradi tega ni povečala stopnja radioaktivnosti v okolju.

Ostajajo v Tokiu
Slovensko veleposlaništvo na Japonskem ostaja v Tokiu in se ne seli v Osako, kot je bilo nakazano v petek. Ocena zunanjega ministrstva ostaja, da je veleposlaništvo najbolj potrebno v Tokiu, saj lahko tam najlaže pomaga slovenskim državljanom z informacijami in logistiko.

Podjetju Tokyo Elecrtic Power (Tepco) je sicer uspelo napeljati elektriko do vseh šestih reaktorjev, tudi do najbolj poškodovanih tri in štiri. Preden pa bodo vključili hladilne sisteme, bodo opravili še dodatne preglede opreme.  

Pregledi niso bili opravljeni
Tepco je manj kot dva tedna pred uničujočim potresom in cunamijem nadzornikom sporočil, da jim ni uspelo izvesti nekaterih napovedanih pregledov v nuklearki. Japonska jedrska agencija je 28. februarja dobila poročilo, v katerem so predstavniki Tepca zapisali, da niso pregledali 33 delov opreme v šestih reaktorjih. Med nepregledanimi deli sta bila tudi motor in pomožni generator reaktorja številka ena.

Stresni testi
Za 143 evropskih reaktorjev so potrebni novi varnostni standardi, so se strinjali evropski ministri. A stresni testi za zdaj ostajajo prostovoljni, poleg tega pa z njimi ne bodo povezane kazni.

Japonska jedrska agencija je podjetju dala čas do 2. junija, da pomanjkljivosti v najstarejši nuklearki v državi odpravijo. Agencija je ob tem še sporočila, da so prejeli zagotovila, da bo oprema testirana v kratkem.

Namestnik generalnega direktorja agencije Hidehiko Nišijama je na tiskovni konferenci dejal, da ni bil seznanjen s korespondenco med agencijo in podjetjem. Agencijo so večkrat kritizirali zaradi tesnih vezi s podjetji v panogi, ki jo nadzira.

 

Potres na Japonskem je do sedaj po uradnih podatkih zahteval 8.805 smrtnih žrtev, okoli 13 tisoč ljudi pa še pogrešajo.

 

IAEA je danes sporočila, da je situacija v poškodovani elektrarni zelo resna. "Vendar ne dvomim, da bomo to krizo uspešno premagali," je dejal njen direktor Jukija Amano.

 

Ameriška agencija za jedrsko varnost, ki je poslala svoje osebje na pomoč v Tokio, je sporočila, da se zdi, da se japonska kriza stabilizira.

Radioaktivna hrana velik problem
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da je problem radioaktivne hrane veliko resnejši, kot so sprva pričakovali. Japonska vlada je že prepovedala prodajo svežega mleka iz prefekture Fukušima in špinače iz bližnjega območja. Pričakovati je, da bodo uvedli še več prepovedi.

Poostren nadzor nad hrano uvoženo iz Japonske sta že napovedali tako Južna Koreja kot Kitajska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.