Svet
14 ogledov

"Thaci, mafijski šef"

Jutri bodo minila tri leta od razglasitve neodvisnega Kosova. (Reuters) Žurnal24 main
V poročilu namenjenemu Svetu Evrope je zapisano, da je kosovski premier Hashim Thaci prvi mož mafijske organizacije, ki se je med drugim ukvarjala s preprodajanjem organov in drugimi oblikami kriminala.

V poročilu, ki ga je spisal Dick Marty, je mogoče prebrati, da so bili "Thaci in drugi člani skupine Drenica ves čas omenjeni kot ključne osebe v poročilih obveščevalnih služb o kosovski mafiji podobni strukturi organiziranega kriminala“. Avtor poročila namreč zahodne sile obtožuje ignoriranja zločinov s konca 90-ih, saj so tako ohranjali stabilnost v regiji. Poročilo je ugledalo luč sveta le dan po objavi rezultatov parlamentarnih volitev, katerih zmagovalec je Thaci.

Raziskava naj bi pokazala, da je bil šef Drenice prav Thaci. Skupina naj bi se z organiziranim kriminalom začela ukvarjati po koncu vojne na Kosovu. Thaci je imenovan kot oseba, ki že desetletje "nasilno nadzira“ posel s heroinom v tem delu Evrope.

Poročilo je objavil britanski Guardian, v roke pa naj bi ga dobile tudi vse članice sveta. Marty trdi, da Thacijeve vezi z organiziranim kriminalom segajo več kot deset let v preteklost.

Napovedujejo ukrepe
Kosovska vlada se je na poročilo že odzvala in vse navedbe ostro zanikala. Napovedala je tako politične kot pravne korake proti Dicku Martyju. Tudi Thacijevi nasprotniki so poročilo označili kot kot zaušnico kosovski neodvisnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.