Svet
6 ogledov

Thaci na poti k zmagi

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prvi izidi parlamentarnih volitev v Kosovu kažejo, da je zmagala stranka Hashima Thacija.

 

Nekaj incidentov
Okoli 40 Srbov je volivcem preprečilo dostop do mobilne volilne postaje v Leposaviću na severu Kosova. Aretirali so dva Srba, ki sta volišče napadla s pirotehničnimi sredstvi.
Poročajo še o manjših incidentih v srbski enklavi Štrpce na jugovzhodu Kosova in v mestu Mališevo v osredju države.

Po prvih podatkih naj bi bila udeležba na volitvah 34,1-odstotna, največ glasov, 54 odstotkov, pa naj bi prejela Demokratska stranka Kosova premiera Hashima Thacija.

Novo vodstvo Kosova naj bi po pričakovanjih Evropske unije in ZDA poskrbelo za vzpostavitev dobrih sosedskih odnosov s Srbijo. Kosovski premier 42-letni Thaci je ob oddaji svojega glasu povedal, da "Kosovo danes voli za evropsko prihodnost, za integracijo z Evropsko unijo in Združenimi narodi".

Kosovska javnost sicer težko pričakuje predvsem volilne izide dveh novih političnih strank, ki bi na politično prizorišče lahko prinesli spremembe. Stranka Novi duh (FeR), ki sta jo ustanovila kosovska intelektualca in aktivista civilne družbe, Ilir Deda in Shpend Ahmeti, obljublja rešitev slabih socialnih razmer, nagovarja pa predvsem mlade volivce,

Gibanje Samoopredelitev (Vetvendosje) radikalnega Albina Kurtija, ki je izšlo iz študentskega gibanja, na drugi strani poziva k ustanovitvi Velike Albanije.

Rezultat bo tesen
Javnomnenjske raziskave pred začetkom volitev so sicer kazale, da naj bi Thacijeva Demokratska stranka Kosova (PDK) na volitvah dobila 30 odstotkov glasov, kar je samo dva odstotka prednosti od 28 odstotkov, ki so jih raziskave napovedovale glavnemu tekmecu PDK, Demokratski zvezi Kosova (LDK), ki jo vodi župan Prištine Isa Mustaf.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.