Svet
67 ogledov

Theresa May postala premierka

Theresa May kraljica Elizabeta II EPA
Dosedanja notranja ministrica Theresa May je postala nova britanska premierka, potem ko je po šestih letih s položaja odstopil David Cameron.

Kraljica Elizabeta II. je na zasebnem sprejemu v Buckinghamski palači novo vodjo konservativcev in dosedanjo notranjo ministrico Thereso May uradno pozvala k oblikovanju nove vlade. 59-letna Mayjeva je s tem postala druga premierka v zgodovini države.

Theresa May je v prvem nagovoru izpred svoje nove rezidence dejala, da si bo prizadevala za državo, ki bo delala za vse, ne samo za nekaj privilegiranih. Ljudem, ki komaj shajajo in nepretrgoma delajo, je obljubila boljše čase. "Mojo vlado bodo vodili vaši interesi in ne interesi peščice privilegiranih," je dejala. Za svojega predhodnika pa je dejala,da je bil velik, moderen premier. 

Dobri dve uri po imenovanju je Mayjeva že začela vleči prve poteze. Britanske finance bodo tako po novem v rokah Phillipa Hammonda, medtem ko bo za zunanje zadeve skrbel Boris Johnson. Mesto notranje ministrice bo prevzela Amber Rudd. Michael Fallon ostaja na mestu obrambnega ministra. Dokončno naj bi vlado preoblikovala do petka. Nova vlada naj bi se prvič sestala 19. julija.

Mayjeva velja za zelo delavno in pragmatično, njeni glavni nalogi pa bodo vodenje izstopa Velike Britanije iz EU ter ponovno poenotenje države in konservativcev.

 

 

 

 

Cameron po šestih letih odstopil 

Za Davida Camerona je bil danes dan, ko je zadnjič nagovoril britanske poslance, zadnjič spregovoril pred domovanjem britanskim premierjev in zadnjič kot premier odel do britanske kraljice. "Verjamem, da je danes naša država veliko močnejša," je ob odhodu dejal Cameron. Zahvalil se je ženi in otrokom za podporo in dejal, da si želi "nadaljnjega uspeha za to veliko državo, ki jo ima tako zelo rad". Svoji naslednici Theresi May je zaželel vse dobro. Sam je mnenja, da bo zagotovila "močno in stabilno vodstvo"

V parlamentu se je pošalil, da se po odstopu ne bo potegoval za mesti voditelja oddaje Top Gear ali trenerja angleške nogometne reprezentance, saj "se to sliši še težje", kot biti premier. Zavrnil je tudi govorice, da mu maček Larry, ki ostaja v rezidenci na 10 Downing Street, ni bil pri srcu. 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.