Svet
9 ogledov

Tibetanci dobili naslednika

Dalajlama se bo posvečal le še duhovnim zadevam. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Novi predsednik tibetanske vlade v izgnanstvu je 43-letni pravni strokovnjak Lobsang Sangay, ki zadnja leta kot raziskovalec dela na univerzi Harvard.

Lobsang Sangay je dobil 55 odstotkov glasov in bo tako postal novi predsednik vlade. Prevzel bo tudi del nalog dalajlame, ki je marca zaprosil za razrešitev s položaja političnega vodje vlade v izgnanstvu.

Sangay je bil rojen na severovzhodu Indije in ni Tibeta nikoli niti obiskal. Študiral je pravo na univerzi v New Delhiju, nato pa je doktoriral na univerzi Harvard. Trenutno je na tej univerzi zaposlen kot raziskovalec.

Sangay naj bi nadaljeval boj za Tibet in spoštovanje pravic Tibetancev na Kitajskem, ki ga je začel dalajlama. 75-letni dalajlama, ki je predal politično funkcijo izvoljenemu kandidatu, bo še vedno ostal verski voditelj Tibetancev.

Sangay bo na položaju nasledil Lobsanga Tentzina, ki je svetu bolj znan kot Samdong Rinpoche in se mu mandat izteče 14. avgusta. 72-letni Rinpoche je bil predsednik vlade Tibetancev v izgnanstvu od leta 2001.

Bo imel zadostno podporo?
Analitiki pričakujejo, da bo novi vodja vlade v izgnanstvu le stežka pridobil podporo zahodnih držav za podporo Tibetu v odnosih s Kitajsko, poleg tega pa naj bi bila pod vprašajem tudi njegova verodostojnost med Tibetanci v Tibetu, ki na volitvah niso sodelovali.

Volitve so potekale 20. marca v 13 državah, kjer živijo Tibetanci v izgnanstvu. Za glasovanje je bilo registriranih kakih 85 tisoč ljudi. Ostali kandidati na volitvah so dobili znatno manj glasov od Sangaya. Nekdanjega predstavnika dalajlame v New Yorku in Washingtonu Tenzina Tethonga je tako podprlo 37,4 odstotka volivcev, Tashi Wangdi, ki je več let vodil nekaj resorjev vlade v izgnanstvu, pa je dobil 6,4 odstotka glasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.