Svet
194 ogledov

Tibetanski menih se je zažgal

Kitajske oblasti naj bi po protestih, ki so sledili samovžigu, prijele več menih Žurnal24 main
Tibetanski budistični menih se je zažgal do smrti. Bojazen, da bi se ponovili protesti iz leta 2008.

Tibetanski budistični menih se je v znak protesta proti politiki Kitajske do Tibeta sežgal do smrti. Mnogi se bojijo, da bo njegovo samožrtvovanje sprožilo proteste, podobne tistim marca 2008 v Lhasi, ko je po podatkih protibetanskih skupin umrlo več kot 200 ljudi.

21-letni Phuntsog je bil menih v Abi, pretežno tibetanskem delu sečuanske province. "Vzklikal je slogane o svobodi, ko je storil to dejanje," je povedal Zorgyi, raziskovalec, ki kot mnogi Tibetanci živi v izgnanstvu na severu Indije. "Dobili smo informacije o protestih okoli tisoč menihov in drugih ljudi, ki so se jim pridružili," je pojasnil. Policija je po njegovih besedah posredovala, da bi proteste zatrla, in pri tem aretirala več menihov. 

Protesti leta 2008 v Lhasi, glavnem mestu Tibeta, so se sprevrgli v nasilje, v katerem je po uradnih podatkih umrlo najmanj 19 ljudi. Nevladne organizacije ocenjujejo, da je bilo število žrtev precej večje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.