Svet
13 ogledov

Tihi predsednik

Dobra polovica Britancev je obenem prepričanih, da je Blair leta 2003 v času pri Žurnal24 main
EU. Šefa bo dobila bistveno tišje kot ZDA.

Po koncu zapletov z Lizbonsko pogodbo na Češkem bi lahko bila že čez slab mesec uvedena funkcija predsednika EU. Kdo bo to mesto zasedel, kljub temu ostaja neznanka. Kampanja za predsednika ZDA, ki je bil izvoljen lani, je trajala skoraj dve leti.

Položaj še v povodih
"Če bo Češka kot zadnja država EU pogodbo deponirala še ta mesec, bo začela veljati s prvim decembrom," nam je povedala Saša Golob s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Predsednik EU bo izbran na izrednem vrhu EU, ki je predviden v drugi polovici novembra. Za to mesto se omenja več kandidatov. Vse manj možnosti, da postane predsednik EU, pa ima nekdanji favorit, bivši britanski premier Tony Blair.

Ostal je namreč brez podpore politične skupine socialistov in demokratov, katere članica je njegova laburistična stranka.

Agencija Reuters kot kandidate z največ možnosti navaja nizozemskega premierja Jana Petra Balkenendeja, bivšega finskega premierja Paava Lipponena in luksemburškega premierja Jean-Clauda Junkckerja.

Neuradno je slišati, da je za pomanjkanje navdušenja nad funkcijo med članicami EU krivo dejstvo, da so pristojnosti novega predsednika še zelo neopredeljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.