Svet
25 ogledov

Tihotapci želeli prodati za 50 milijonov evrov umetnin

Umetnine EPA
Umetnine, najstarejše segajo v osmo stoletje pred našim štetjem, so skupaj ocenjene na 50 milijonov evrov. Številne primerke so odkrili v skladiščih, ki jih je policija preiskala v Baslu.

Švicarski in italijanski preiskovalci so razbili mrežo tihotapcev starin pri čemer so odkrili 5.361 umetnin, ki so jih želeli prodati različnim muzejem. 

Preiskava se je začela pred kar 14 let, ko je švicarski trgovec z umetninami Gianfranco Becchina muzeju John Paul Getty Muzeju iz Kalifornije prodal starogrško vazo iz 5. stoletja pred našim štetjem.

Starine prodajali tatovi grobov

Preiskava je policiste pripeljala do mreže tihotapcev. Ti so umetnine, do katerih so se dokopali 'tatovi grobov' na jugu Italije, preprodajali muzejem po vsem svetu. Med kupci prevladujejo ugledni muzeji z Japonske, Nemčije, Velike Britanije, Združenih država in Avstralije.

Kakšna usoda čaka več kot pet tisoč starin zaenkrat ni povsem jasno. V italijanski policiji pa razmišljajo, da bi jih v narodnem muzeju v Rimu dali na ogled javnosti in jih nato vrnejo na mesto kjer so jih ukradli, piše BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.