Svet
5411 ogledov

Tik pred srečanjem sporočili, da je Trumpovega svetovalca kap

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje
1/13
Epa
Predsednika Donald Trump in Kim Jong-un sta se po rokovanju in nastavljanju fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje v singapurskem hotelu Capella umaknila na zaseben pogovor, zgodovinskemu vrhu pa se bodo kasneje pridružili še člani obeh delegacij.

Trump je pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. "Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tule," je dejal Kim.

Trump in Kim se bosta prvih 45 minut pogovarjala sama na štiri oči brez sodelavcev, ki se jima bodo pridružili kasneje. Nato bo na sporedu še skupno delovno kosilo po katerem bo Trump na voljo medijem za izjavo, preden bo zvečer po krajevnem času odpotoval domov.

Bela hiša je pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan.

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev slednje, vendar nihče ne pričakuje, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa.

Tik pred začetkom vrha je Trump uporabil twitter za obvestilo, da je njegovega glavnega gospodarskega svetovalca Larryja Kudlowa zadela kap in se zdravi v bolnišnici Walter Reed, torej tam, kjer so pred kratkim operirali prvo damo ZDA Melanio Trump.

Po 38 minutah zasebnega pogovora sta Trump in Kim prišla spet pred novinarje. Trump je izjavil, da delajo in bodo vse uredili in se veseli sodelovanja s Kimom s katerim sta imela zelo dobro srečanje in imata odlične odnose.

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje | Avtor: Epa Epa
Predsednik Severne Koreje pa je povedal, da bodo izzivi vendar bodo sodelovali, ker je to dobro za mir. Dodal je, da so doslej že prestali vse vrste nejevere in špekulacij glede samega vrha. Vprašanja ali se bo jedrsko razorožil, pa je Kim ignoriral.

Predsednikoma so se potem pridružili člani njunih delegacij za širšo bilateralo. Kim je vzel s seboj podpredsednika Kima Yonga-chola, zunanjega ministra Roja Yonga-hoja in nekdanjega zunanjega ministra Rija Suja-yonga. Trump pa šefa kabineta Johna kellyja, državnega sekretarja Mika Pompea in svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona.

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje | Avtor: Epa Epa

Na seznam udeležencev za kasnejše kosilo so Američani dodali še tiskovno predstavnico Bele hiše Sarah Sanders, veleposlanika ZDA na Filipinih Sunga Kima in namestnika pomočnika predsednika ZDA za azijske zadeve Matthewa Pottingerja.

Kim je na kosilo povabil še ministra za vojsko Noja Khanga-chola, namestnico zunanjega ministra Choe Son-hui, namestnico direktorja centralnega komiteja delavske stranke Kim Yo-jong ter njenega direktorja Hana Kwanga-sanga.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2