Svet
37 ogledov

Timošenkova na poti v prostost

Julija Timošenko EPA
Ukrajinski parlament sprejel zakonodajo, s katero se je država vrnila k ustavi iz leta 2004, ter zakon o amnestiji za protestnike. Na prostost bi lahko odkorakala tudi Julija Timošenko.

Stara ustava pomeni, da so zmanjšali pooblastila predsednika na račun vlade in parlamenta.

Zatem je verhovna rada izglasovala še zakon o amnestiji za protestnike, oditi je moral notranji minister Vitalij Zaharčenko.

Parlament pa je nenazadnje odprl še pot za izpustitev zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko iz zapora. Poslanci so namreč s 310 glasovi podpore dekriminalizirali člen kazenskega zakonika o zlorabi oblasti, po katerem je bila Timošenkova leta 2010 obsojena na sedemletno zaporno kazen. Sprememba zakonodaje bo sicer stopila v veljavo šele s podpisom Viktorja Janukoviča.

V zaporu od avgusta 2011

Timošenkova je v zaporu od avgusta leta 2011. Oktobra omenjenega leta je bila obsojena na sodnem procesu, ki ga je mednarodna skupnost ostro kritizirala. Voditeljica oranžne revolucije leta 2004 je obtožbe na svoj račun vedno zavračala kot politično motivirane.

53-letnica se sicer že poldrugo leto nahaja v bolnišnici v mestu Harkov, kjer se zdravi zaradi težav s hrbtenico. Nemčija ji je ponudila zdravljenje na svojih tleh, a je ukrajinski parlament to možnost zavrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.