Svet
20 ogledov

Timošenkova osumljena korupcije

Julija Timošenko je 3. marca dobila nezaupnico v parlamentu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ukrajinsko državno tožilstvo je sprožilo preiskavo proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki so jo danes zaslišali in ji naročili, naj ne zapušča mesta.

"Ravnokar so mi preiskovalci povedali, da proti meni poteka preiskava. Domnevno naj bi denar, namenjen okoljskim temam, porabila za izplačilo pokojnin med krizo," je dejala Julija Timošenko, ki so jo zaslišali na glavnem preiskovalnem oddelku urada generalnega državnega tožilca. Uradno naj bi jo obtožili kasneje, saj danes tega niso storili, ker ni bil prisoten njen odvetnik.

Zanika obtožbe
"Denar je še vedno na vladnih računih. Res smo izplačali pokojnine, vendar ne iz teh sredstev," obtožbe zanika Timošenkova. Zagotovila je, da ni prekršila nobenega zakona in da so ona in drugi člani opozicije tarča ukrajinske vlade.

Akterka oranžne revolucije
Timošenkova je odigrala pomembno vlogo v oranžni revoluciji leta 2004, ki je spodkopala zmago proruskega predsedniškega kandidata Viktorja Janukoviča. Janukovičeva politična vrnitev se je začela leta 2006, ko je bil imenovan za premierja, nato pa je izgubil položaj proti Timošenkovi na parlamentarnih volitvah leta 2007.

Februarja letos pa je Janukovič zmagal na predsedniških volitvah v luči splošnega nezadovoljstva zaradi gospodarskih težav in sporov v taboru "oranžnih". Timošenkova pa je nato 3. marca v parlamentu doživela še nezaupnico, nakar jo je zamenjal Mikola Azarov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.