Svet
8 ogledov

Timošenkova umaknila tožbo

Tožilstvo je preiskavo v zvezi s podpisom sporne pogodbe o nabavi plina z Rusijo Žurnal24 main
Ukrajinska premierka Julija Timošenko je umaknila tožbo z zahtevo za razveljavitev drugega kroga predsedniških volitev. Svojo odločitev je pojasnila z besedami, da je izgubila zaupanje v sodišče.

Po tem, ko je sporočila, da umika tožbo, je Julija Timošenko dodala še, da ne zaupa več sodišču: "Očitno je, da to ni sodišče in to ni pravica."

Ne vidi smisla v nadaljevanju
Viktorja Janukoviča še vedno ne priznava za novega predsednika, ker da ni bil legitimno izvoljen. K umiku tožbe je prispevala odločitev sodišča, da ne bo obravnavalo vseh dokazov, ki jih je predložila. "Pod temi pogoji preprosto ne vidimo razloga za nadaljevanje...Umikamo tožbo," je še pristavila premierka.

Timošenkova je sicer ves čas od drugega kroga predsedniških volitev, ki so bile 7. februarja, vztrajala, da je na volitvah prišlo do prevar. Vodja ukrajinske opozicije Janukovič je sicer zmagal le za 3,5 odstotne točke.

59-letni Janukovič je po končnih uradnih izidih prejel 48,95 odstotka glasov, 49-letna Timošenkova pa 45,47 odstotka. 4,36 odstotka volivcev je glasovalo proti obema kandidatoma, kar ukrajinska volilna zakonodaja omogoča.

"Sistematične prevare"
"To niso bile naključne prevare, temveč sistematične. Trdim, da je šlo za načrtovane in organizirane kršitve volilne zakonodaje, katerih namen je bilo vplivanje na končni izid volitev," je po tem dejala Timošenkova, ki poraza po razglasitvi rezultatov ni želela priznati. Že pred volitvami je sicer napovedala vnovično štetje glasovnic v primeru poraza, zagrozila pa je tudi s podobnimi protesti, kot so bili že leta 2004 (t.i. oranžna revolucija).

Kasneje se je odločila, da bo resnico poiskala na sodišču, zato je njena današnja odločitev presenetljiva. Namen tožbe, ki jo je vložila na vrhovno upravno sodišče, je bil ugotoviti (ne)poštenost volilnih izidov. Njeno zahtevo po tretjem krogu je podprlo tudi več sto podpornikov, ki so se jim po robu postavili Janukovičevi privrženci.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.