Svet
8 ogledov

Timošenkovi sedem let zapora

Julija Timošenko
1/11
Reuters
Nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko je sodišče spoznalo za krivo. Leta 2009 je tako po mnenju sodišča prekoračila svoja pooblastila pri dogovarjanju o dobavi plina z Rusijo.

V tri mesece trajajočem sodnem procesu je tožilstvo dokazovalo, da je Julija Timošenko s podpisom pogodbe o dobavi plina z Rusijo leta 2009 državi povzročila veliko škodo. Sodišče je upoštevalo predlog tožilstva in Timošenkovi prisodilo sedem let zaporne kazni.

Politično ozadje

Timošenkova z zvito kito okoli glave kot zaščitnim znakom – mediji ji pravijo tudi samuraj v krilu – naj bi ob vstopu na politično sceno državo popeljala na demokratično pot. Ves čas sojenja je trdila, da gre za politično motiviran proces, za katerim naj bi stalo maščevanje njenega največjega nasprotnika, ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki želi doseči njen dokončni umik iz politike.

Januković je po sestanku s slovenskim predsednikom, ki je na obisku v Ukrajini, opozoril, da obsodba ni dokončna, saj se nekdanja premierka lahko pritoži. Danilo Türk je ukrajinske oblasti pozval k poštenemu sojenju. "Procesna pravila, ki tvorijo sistem poštnega sojenja, so med bistvenimi kriteriji za članstvo v EU," je poudaril slovenski predsednik.

EU svari Ukrajino

Sojenje so spremljali protesti podpornikov Timošenkove, ostro so ga kritizirali tako v Evropski uniji kot v ZDA. EU je nad obsodbo "globoko razočarana". Po besedah visoke zunanjepolitične predstavnice Unije Catherine Ashton ukrajinski organi niso spoštovali mednarodnih standardov za zagotovitev poštenega, transparentnega in neodvisnega sodnega procesa. "To žal potrjuje, da je v politično motiviranih postopkih proti voditeljem opozicije in članom bivše vlade pravo uporabljeno selektivno," je še izjavila Ashtonova. To je po njenih besedah še posebej veliko razočaranje glede na dejstvo, da Ukrajina trenutno predseduje Odboru ministrov Sveta Evrope.

EU je Kijev pozvala, naj zagotovijo pošten, transparenten in nepristranski proces v primeru pritožbe. Kijevu so poslali svarilo, da bodo premislili o nadaljnji politiki do Ukrajine. Pod vprašajem je tudi podpis sklenitve pridružitvenega sporazuma.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je v odzivu na odločitev sodišča dejal, da "resno dvomi o poštenosti, neodvisnosti in transparentnosti tega sojenja".

Vladimir Putin meni, da bi obsodba Timošenkove lahko ogrozila pred dvema letoma podpisan dogovor o dobavi plina med državama. "Nevarno in kontraproduktivno je vreči dvom na celoten paket dogovorov. Ne razumem, zakaj so jo obsodili na sedem let," se sprašuje ruski premier.

Komentarjev 1
  • privat 16:54 11.oktober 2011.

    ukrajino zdaj obvladuje ruski politični sistem in kako od njih pričakovati človečnost ,če vemo kaj so počeli z Čečenijo?? Raje gosp.Timošenko omogočiti azil EU-ja ,kot da čaka že znano Putinovo sodbo!