Svet
28 ogledov

Tiralica za nekdanjo uslužbenko haaškega sodišča

Florence Hartmann EPA
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes izdalo zaporni nalog za Florence Hartmann.

Florence Hartmann je bila med letoma 2000 in 2006 tiskovna predstavnica takratne glavne tožilke haaškega sodišča Carle Del Ponte. Sodišče jo je leta 2009 obsodilo zaradi javne objave podatkov o dveh tajnih odločitvah sodišča.

Hartmannova je v svoji knjigi o haaškem sodišču razkrila nekatere zaupne podrobnosti s sojenja nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću. Šlo naj bi za zaupne podatke, ki Srbijo vpletajo v pokol 8000 muslimanskih moških in dečkov leta 1995 v Srebrenici.

Za sedem dni v zapor

Sodišče je Hartmannovi, ki je francoska državljanka, sprva naložilo kazen v višini 10 tisoč ameriških dolarjev, ker pa je ta ni želela plačati, je zdaj sodišče denarno kazen spremenilo v sedemdnevno zaporno kazen. Zdaj od Francije zahteva, naj Hartmannovo poišče, aretira in izroči v Haag.

Hartmannova je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja za francoski časopis Le Monde poročala o vojnah na Balkanu, nato pa je leta 2000 postala tiskovna predstavnica nekdanje glavne tožilke haaškega sodišča Carle Del Ponte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.